Campana - Parròquia de Santa Maria Assumpta - PALAFOLLS (CATALUNYA)

(Referència 12889)
Localització Cel·la de campanes
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorBARBERÍ (OLOT)
Any fosa 1945ca
Estat actual La campana, que compta amb una palanca per al toc manual (tot i que posada a l'exterior, potser per què la giraren) es troba darrera una doble reixa metàl·lica, per impedir l'entrada d'ocells a la cel·la, reixa que sembla tocar físicament la campana.
A més, el batall ha sigut substituït per un electromall intern. En conseqüència hi ha tres causes afegides que impedeixen el toc manual: la reixa, posada darrere i que per tant no protegeix la campana; l'electromall que substitueix al batall i per tant impedeix repicar manualment la campana; la impossibilitat per tant de ventar-la degut a la reixa, l'absència de batall i la palanca cap a l'exterior i sense corda.
Cal recordar que qualsevol mecanització respectuosa amb el patrimoni ha de preservar la sonoritat original, reproduir els tocs tradicionals i no impedir la seva execució manual. Cap de les tres característiques es compleix en aquest campanar. Nota de Francesc LLOP i BAYO (19-11-2015)
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures i data aproximades
Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 19-11-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 07-03-2021
  Convertir a PDF