Maria Joana (Refosa) - Sant Joan Evangelista - BENIFAIRÓ DE LA VALLDIGNA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12311)

Diàmetre 82
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 319
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta al mig amb aquesta inscripció: "MARIA JUANA / BENIFAIRO DE LA VALLDIGNA / 1941". En primer lloc trobem el nom de la campana, que en part fa referència a Sant Joan Evangelista, titular del temple parroquial i a la Mare de Déu. Baix està el nom del poble i l'any en que va ser fosa. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment amb mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "MARIA JUANA / BENIFAIRO DE LA VALLDIGNA / 1941"
Mig peu (MP) (cenefa de cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Peu (4 cordons)
(2 cordons)
Truja Ferro Roses
Estat actual En 2015 la campana estava badada, presentant la rotura en la boca a les 06. Estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1941 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València i portada al poble per la seua benedicció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ELECTRORECAMP S.L (03-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-02-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF