Campana de la Sagristia o Senyals (0) - Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11910)

Localització Sagristia de l'Església
Diàmetre 25.5
Altura del bronze 33
Pes aproximat 10
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1911
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: “✱ DOLORES • HOSPITAL ✱ AÑO I9 II”. En ella indica el nom de la campana, la data i que es va fondre per a un hospital; encara que no especifica el lloc exacte. Per altra banda utilitzen la grafia "I" per indicar la xifra 1. Aquest fet va ser habitual fins el segle XIX, per contra és poc habitual al XX, on predomina el numeral aràbic.
Terç (T) (Cordó) /
“✱ DOLORES • HOSPITAL ✱ AÑO I9 II” /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (Cordó) /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com que estava ubicada al Col·legi de les Trinitàries era utilitzada per a les activitats del col·legi i el culte de la capella.
Tocs actuals de campanes Es toca per senyalar l'inici de la missa i altres celebracions litúrgiques.
Truja Fusta.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a la Sagristia de l'església, entre dos peces de fusta. Té una corda al batall per tocar-la.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1911. Pel tipus de lletra utilitzada i la creu, pensem que es tracta d'una campana fosa als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses, activa a la localitat d'Atzeneta d'Albaida (la Vall d'Albaida) a principis del segle XX. Va arribar al Col·legi de les Trinitàries de Cabanes als anys 40 del segle XX, ja que la campana del col·legi va ser trencada durant la Guerra Civil (1936-1939). Actualment es troba ubicada a la Sagristia del temple parroquial, ja que el col·legi no està actiu. Va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L., netejant el bronze, canviant els ferratges i restaurant la truja.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-11-2016
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF