Mare de Déu del Rosari (01) - Parròquia de l'Assumpció de Mare de Déu de Ortells - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11039)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 35
Vora 7
Pes aproximat 91
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1947
Descripció En primer lloc, al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"; i junt aquesta la següent inscripció incisa: "NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO / ORTELLS 1947". Aquesta es fa afegir posteriorment a estar fosa la campana, quan va ser encarregada. En ella trobem el nom del poble, costum que es va generalitzar a partir de 1939 i que està relacionada amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Com que moltes es retiraren dels campanars sense control ni inventari no es localitzaren en acabar el conflicte i per evitar de nou aquesta situació el nom del poble es va incorporar al conjunt d'inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
(Garlanda amb motius vegeltals i florals)
Mig (M) (00) Creu
(03) Marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
(06) Epigrafia (quasi il·legible per la colomina): " NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO / ORTELLS 1947".
(09) Monograma de Maria.
Mig peu (MP) (4 cordons)
Garlanda vegetal
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta i una llarga corda que des del batall cauria fins als peus del campanar per tocar-la.
Estat actual La campana es troba en un mal estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Esta dotada de truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Finalment compta amb un batall lligat, però no està reforçat amb cable de seguretat. Tot i que està mecanitzada sembla que fa temps que no es toca, ja que a més conserva part de la corda que tenia per repicar-la des dels peus del campanar. Per un altra banda el bronze està brut pels excrements de coloms i altres aus, que alteren la correcta conservació de la peça.

Per tant, vist l'estat en que es troba es deuria procedir a la seva restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant d'aquesta forma la sonoritat perduda. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local i similar a les de La Todolella o Xiva de Morella. Finalment els mecanismes de toc actuals deuen ser canviats per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tradicionals.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), martell (09)
Intervencions En l'any 1947 va ser fosa aquesta campana als tallers de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Com hem indicat les inscripcions s'afegiren posteriorment, ja que la campana va ser fosa de forma seriada i quan la encarregaren per al poble les afegiren. Aquest va ser un procediment habitual als anys 40, en part causat per l'alta demanda de campanes després de la Guerra Civil (1936-1939). Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja antiga per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; HERRERO CAMPOS, Joaquín [Documentació de la campana] (02-12-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-03-2015
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF