Sant Joan Baptista (4) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - BENISSODA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10592)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 65
Vora 7
Pes real 269
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció Compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç, que indica l'advocació a la que està dedicada: "# SAN JUAN BAUTISTA #". Seguidament, també al terç, porta una inscripció al·lusiva a la seua fosa: "# # RESTAURADA EN 1954 (raïm) # #". Al mig compta amb la marca de fábrica: "ROSES ADZANETA". Baix d'aquesta hi ha una inscripció incisa que indica el nom del donant: "A EXPENSAS DE D. / : RAFAEL BORDERIA PBRO :". Aquestes últimes són incises i per tant, afegides posteriorment a la fosa de la campana. Finalment al mig peu trobem el nom del poble: "BENISODA".
Terç (T) (cordó)
(06) "# SAN JUAN BAUTISTA #"
(cordó)
(06) "# # RESTAURADA EN 1954 (raïm) # #"
(cordó)
(sanefa amb motius eucarístics i flors)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut de la Custòdia de Terra Santa)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES ADZANETA" / "A EXPENSAS DE D. / : RAFAEL BORDERIA PBRO :"
(09) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (sanefa de flors i triangles decorats)
(2 cordons)
(06) (raïm) "BENISODA" (raïm)
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicaria manualment des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca hores i quarts.
Truja Ferro Manclus Vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, així com una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic.
Intervencions Entorn a l'any 1954 es va badar la campana gran de la parròquia, motiu pel qual va ser baixada de la torre i portada fins Atzeneta d'Albaida, on la Casa Roses la va refondre. Desconeixem la data de fosa de l'anterior campana, sols que pesava uns 260 kg. La refosa va ser pagada pel prevere Rafael Borderia i la nova campana es va beneir solemnement a una estructura de fusta decorada amb flors abans de ser pujada a la torre. Als anys 70 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús, que va canviar la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-03-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF