Santa Bàrbera (4) - Parròquia de Santa Bàrbera - PILES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1011)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre 110
Altura del bronze 87
Vora 1
Pes aproximat 771
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té la següent inscripció en espanyol al terç: "✱ SANTA BARBARA. ✱ ARRIBA ESPAÑA PILES SEPTIEMBRE AÑO 1940.". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada, un text polític, el nom del poble i la data de fosa. Aquesta indica el nom del poble, la data de fosa i l'advocació a la qual està dedicada. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu, un escut nacional, un monograma de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment disposa d'aquesta inscripció al mig peu: "CON LOS DONATIVOS DE TODOS LOS VECINOS DEL PUEBLO. SE HIZO SIENDO CURA D. JUAN BOSCH MARRADES Y ALCALDE D. VICENTE LLACER PONS.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTA BARBARA. ✱ ARRIBA ESPAÑA PILES SEPTIEMBRE AÑO 1940."
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (monograma de Maria)
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"CON LOS DONATIVOS DE TODOS LOS VECINOS DEL PUEBLO. SE HIZO SIENDO CURA D. JUAN BOSCH MARRADES Y ALCALDE D. VICENTE LLACER PONS."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat original L'any 1940 es va instal·lar amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament també disposava d'accessoris per a tocar-la a manualment com una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavorien la conservació de la campana
Estat actual Presenta un badat a la cara exterior del peu, on colpeja el batall. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla amb les altres campanes del conjunt i instal·lada al campanar amb truja de fusta. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Industrias Manclús la va restaurar entre els anys 2000 i 2001. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Vist el badat de la campana i que aquesta no té valor històric es proposa la seua refosa i substitució per una campana nova de pes semblant.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (02-02-1996)
 • OSA MILLÁN, Sergio (04-05-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (17-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-02-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF