Beata Josefa Naval (5) - Capella de la Troballa de la Mare de Déu de la Salut - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10075)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 47
Vora 6
Pes aproximat 102
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1993
Descripció La campana té al mig la següent inscripció en llatí: "IN HONOREM / BEATAE JOSEPHAE NAVAL / PRO MUNIFICENTIA POPULI ALGEMESINENSIS / IN CENTESIMO ANNO MORTIS SUAE, / RICHARDO PALOP, CAPELLANO B. M. V / VOCATAE SALUTIS COELESTIALIS PATRONAE, / A. PORTILLA IN CANTABRIA ME FECIT / 1893 ## 1993". Aquesta es pot traduir d'aquesta forma: "EN HONOR A LA BEATA JOSEFA NAVAL / PER LA MAGNIFICIENCIA DEL POBLE D'ALGEMESÍ / EN EL CENTENAR DE LA SEUA MORT / RICARD PALOP CAPELLÇA DE LA BENAURADA VERGE MARIA / DENOMINADA DE LA SALUT CELESTIAL PATRONA / ABEL PORTILLA EM VA FER A CANTABRIA". La inscripció ens indica en primer lloc que està dedicada a la Beata Josefa Naval Girbés, filla d'Algemesí (1820-1893) quan es commemorava el centenari de la seua defunció. Seguidament trobem el nom del capellà, afegint unes paraules al·lusives a la titular de la Capella. A continuació indica el nom del fonedor i finalment dos dates: la de defunció de la Beata i la de fosa de la campana.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Arma Christi)
(06) "IN HONOREM / BEATAE JOSEPHAE NAVAL / PRO MUNIFICENTIA POPULI ALGEMESINENSIS / IN CENTESIMO ANNO MORTIS SUAE, / RICHARDO PALOP, CAPELLANO B. M. V / VOCATAE SALUTIS COELESTIALIS PATRONAE, A. PORTILLA IN CANTABRIA ME FECIT / 1893 ## 1993"
(09) (marca de fàbrica) "hnos / Portilla / Gajano / Cantabria" / (signatura del fonedor) "A. Portilla / me fecit"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa vegetal)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Portilla
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, ubicada al centre de la Sala de les Campanes de la torre, entre dos bigues de ferro. Està dotada de truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1993 quan es commemorava el centenari de la mort de la beata Josefa Naval. Va ser fosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria) La mateixa foneria la va dotar de truja de ferro i mecanitzar amb motor de vol continu.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana recomanem restaurar-la. La campana es deu netejar per fins i per fora i la truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es deuria igualment renovar amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (07-09-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-09-2017
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF