Maria, la "dels albaets" (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - OLOCAU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 102)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 45
Altura del bronze 37
Vora 4,5
Pes aproximat (en quilos) 53
Any fosa 1513
Descripció La campana du una breu epigrafia en minúscula gòtica: "❖ aue ✱ maria ✱ gracia ✱ plena". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com "US SALUDE, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.
La campana és coneguda com la dels "albaets", ja que era la que sonava quan un xiquet o una xiqueta moria poc abans de prendre la primera comunió. Aquesta campana va ser portada de Portaceli, en 1835, quan es va produir l'exclaustració de la comunitat.
Al voltant d'esta campana es desdibuixa una llegenda. La qual, una xica, Agnés Pedrós i Alpicat, que vivia en una cova, vivint dels materials d'espart que fabricava i més tard venia en el poble. Una nit, uns pastors van veure eixir llums de la cova. Les llums es van repetir les nits següents. Allí, uns frares van trobar a Agnés morta, i la van soterrar en un monestir. Diuen, que en el moment de donar-li sepultura, la campana María, va començar a donar voltes per si sola. La restauració de les campanes de Bétera i d'Olocau, així com la documentació existent, permeten assegurar que les dues foren foses pel mateix fonedor i instal·lades formant part del mateix conjunt.
Terç (T) (2 cordons) /
"❖ aue ✱ maria ✱ gracia ✱ plena" [mg] /
(2 cordons)
Mig (M) (Cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Participava en els tocs de campanes habituals i festius. Utilitzada de manera habitual per al toc d'albat, és a dir d'infant batejat, que encara no ha pres la comunió (i per tant encara no té ús de raonament).
Tocs actuals de campanes Participa en els tocs de campanes habituals, de mort i festius.
Truja Fusta de 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original La campana fou fosa, junt a altres, per a la Cartoixa de Portaceli. Arran de l'exclaustració fou duta a aquesta parròquia, on formà part del conjunt de campanes.
Estat anterior La campana es va badar, i es conservar, dins de l'església, en una fornícula, amb un text indicant el seu valor històric i la seua procedència.
Estat actual Restaurada per soldadura per LACHENMEYER. Truja i instal·lació fetes per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Mecanismes de toc (03) electromall ECAT, (09) motor ECAT vol impulsos
Intervencions RESTAURADA amb subvenció de la GENERALITAT VALENCIANA en 2007.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145355
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-07-2021
31 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 09-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 32 Visitants: 32 Usuaris: 0