Campanas de México

Jesús (3) - Basílica Col·legial de Santa Maria de la Seu - XÀTIVA

Jesús (3) - Basílica Col·legial de Santa Maria de la Seu XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les Campanes
Diámetro 139
Altura bronce 115
Borde 13
Peso aproximado 1555
FundidorGUITARTE
Año fundición 1752
Descripción La campana té un conjunt de diverses inscripcions en espanyol i llatí. Al terç una inscripció indica que va ser fosa per l'església i la data: "✱ SE ✱ HIZO ✱ ACOSTAS ✱ DE ✱ LA ✱ IGLESIA ✱ AÑO ✱ 1752". Seguidament apareix aquesta inscripció al mig: ✱ MEFECIT ✱ GVITARTE ✱ EN ✱ SAN ✱ FRANCISCO ✱". Al text s'utilitza el llatí per indicar l'autor de la campana i es tradueix al valencià així: "EM VA FER GUITARTE". Per altra banda és poc habitual indicar el lloc on es va fondre la campana, en aquest cas al desaparegut Convent de Sant Francesc de Xàtiva.

Al peu té aquesta inscripció llatina: "✱ ✱ VOCATVM EST NOMEN EIVS IESUS ✱ (sanefa vegetal) ✱ VT IN NOMINE IESV OMNE GENVFLCTATVR COELLESTIVM TERRESTRIUM ET IN FERNORUM ✱ ET OMNIS LINGUA CONFITEATVR PVIA DOMINVS IESVS CRISTVS IN GLORIA EST DEI PATRIS ✱ ✱". Aquesta utilitza dos fonts diferents del Nou Testament i es tradueix així: "LI VAN POSAR EL NOM DE JESÚS EN EL NOM DE JESÚS TOTS S'AGENOLLEN AL CEL, A LA TERRA I BAIX TERRA I TOTA LLENGUA REGONEGA QUE JESUCRIST ÉS EL SENYOR A GLÒRIA DE DÉU PARE". El text "LI VAN POSAR EL NOM DE JESÚS" és de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc. 2, 21) i forma part d'un versicle que complet seria: "Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar el xiquet, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l'àngel abans que el concebés la seva mare". El fragment és el lema de la Companyia de Jesús i està present al seu escut. A més la festa del Sant Nom de Jesús és una de les principals festivitats de la Companyia. La resta del text forma part de la Carta de Sant Pau als Filipencs (Fl. 2. 10-11).
Asas (Anses amb decoracions antropomorfes)
Inscripción hombro (2 cordons)
Inscripción tercio (2 cordons)
"✱ SE ✱ HIZO ✱ ACOSTAS ✱ DE ✱ LA ✱ IGLESIA ✱ AÑO ✱ 1752"
(2 cordons)
(00) (imatge de Sant Josep)
(03) (imatge de Sant Jaume Apòstol)
(06) (imatge de Sant Cristòfol)
(09) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(2 cordons)
Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Aparició de la Mare de Déu a Sant Jaume)
(06) (Crucifix) / (sargantana) / "✱ MEFECIT ✱ GVITARTE ✱ EN ✱ SAN ✱ FRANCISCO ✱" / (sargantana) / (3 sargantanes)
(09) (imatge de la Mare de Déu amb el Jesuset)
Inscripción medio pie (cordó)
(3 cordons)
(cordó)
Inscripción pie (cordó)
"✱ ✱ VOCATVM EST NOMEN EIVS IESUS ✱ (sanefa vegetal) ✱ VT IN NOMINE IESV OMNE GENVFLCTATVR COELLESTIVM TERRESTRIUM ET IN FERNORUM ✱ ET OMNIS LINGUA CONFITEATVR PVIA DOMINVS IESVS CRISTVS IN GLORIA EST DEI PATRIS ✱ ✱"
(cordó)
Toques tradicionales Repic i volteig manual. Els tocs eren molt semblants als de la Catedral de València.
Toques actuales Repic i volteig automàtic.
Yugo Ferro Murua.
Estado original La campana estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i disposava de diversos accesoris per tocar-la manualment.
Estado de conservación Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. També es conserva l'electromall trifàsic, però aquest mecanisme no funciona. Disposa de batall lligat, que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismos para tocar Mecanitzada amb motor de vol continu i electromall (03), electromall trifàsic (no funciona)
Actuaciones Les inscripcions de la campana ens parlen de la seua història. Va ser fosa l'any 1752 al Convent de Sant Francesc de Xàtiva. El seu autor signa com a "GUITARTE", que podria ser el cognom. Coneixem a un Guitarte que fon l'any 1755 la campana "El Vicent" de l'Església Parroquial de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau de València.

L'any 1923 la foneria basca Murua va dotar a la campana amb truja de ferro i la va motoritzar amb un motor de vol continu. L'electromall trifàsic va ser instal·lat als anys 60 per la foneria de Salvador Manclús de València.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Autores
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera documentació] (03-04-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (30-06-2015)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 19-06-2018
    45 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 17-05-2024 ✱ 083038@gmail.com