Memòria dels treballs fets en la Torre de Sant Pere de Xàtiva
Escrivim l'informe per a completar l'expedient dels treballs fets en la Torre de Sant Pere de Xàtiva, a petició de la Direcció General de Patrimoni Artístic, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.
Els treballs havien segut encarregats per la mateixa Direcció General de Patrimoni Artístic.
Les campanes havien segut posades en el campanar en el transcurs de la restauració de la parròquia de Sant Pere de Xàtiva. Les dos majors es posaren en els finestrals que peguen al carrer i la xicoteta en la porta que dona accés a la teulada. En aquell moment es restauraren les fustes, protegint-les amb pintura especial i es tornejaren els eixos per adaptar-los a nous rodaments, que foren fixats al mur, segons les indicacions de l'arquitecte i dels tècnics de la Conselleria. Es feren nous batalls per a les campanes, i el campanó de les hores fou deixat en la terrassa en la posició en ara es troba.
El conjunt estava en magnífiques condicions de conservació i es podien tocar manualment les tres campanes de baix. Estaven tan ben anivellades que el dia de la inauguració, una sola persona pogué voltejar les tres sense fer un gran esforç.
La instal·lació de motors fou demanada pel rector de Sant Pere, davant la falta de gent per a tocar regularment les campanes.
Les campanes tenen les següents característiques, segons les informacions donades per la Direcció General de Patrimoni Artístic:
- Campanó
- Diàmetre aproximat: 50 cm
- Pes aproximat: 50 quilos
- Inscripció: No en té
- Autor: Desconegut
- Any de fabricació: Desconegut (principis del segle XX)
- Material: bronze
- Instal·lació: Una estructura de ferro amb un peu de ferro colat per mantindre'l en alt i un martell exterior per contrapés.
- Treball fet: motor de tiro del martell (ubicat en la teulada i amb transmissió per cable d'acer)
- El campanó en el seu lloc actual
- Transmissió del martell
- Motor de tiro de martell
- Campana Sant Pau (1)
- Diàmetre aproximat: 51 cm
- Pes aproximat: 76 quilos
- Inscripció: IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA. PABLO
- Autor: JUAN BTA. ROSES FUNDICION CAMPANAS ADZANETA PVCIA VALENCIA
- Any de fabricació: 1941
- Material: bronze
- Instal·lació: Una truja de fusta ben conservada, amb rodaments a boles.
- Treball fet: motor de doble inversor BAN-0010 i repic electroimant MC-81. Els dos ubicats en la part esquerra de la campana (a les 9 hores). Col·locació de roda per a voltejar la campana i transmissió per cadena. Els mecanismes no impedeixen un possible toc manual
- La campana vista des de la teulada
- La campana vista des de l'interior del campanar
- Detalls dels mecanismes per a tocar la campana
- Campana Maria (2)
- Diàmetre aproximat: 71 cm
- Pes aproximat: 207 quilos
- Inscripció: SANTA MARIA COADJUTOR DE LA IGLESIA DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA. PADRINOS Y A EXPENSAS DE DON JOSE TUDELA FUSTER Y DOÑA MARIA PIN. JATIVA AÑO 1940
- Autor: JUAN BTA. ROSES FUNDICION CAMPANAS ADZANETA PVCIA VALENCIA
- Any de fabricació: 1940
- Material: bronze
- Instal·lació: Una truja de fusta ben conservada, amb rodaments a boles.
- Treball fet: motor de doble inversor BAN-0017 i repic electroimant MC-90. Els dos ubicats en la part esquerra de la campana (a les 9 hores). Col·locació de roda per a voltejar la campana i transmissió per cadena. Els mecanismes no impedeixen un possible toc manual
- La campana vista des de l'interior del campanar
- Detalls dels mecanismes per a tocar la campana
- Campana Sant Pere (3)
- Diàmetre aproximat: 87 cm
- Pes aproximat: 381 quilos
- Inscripció: SAN PEDRO. IGLESIA DE SAN PEDRO SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA. JATIVA AÑO 1941
- Autor: JUAN BTA. ROSES FUNDICION CAMPANAS ADZANETA PVCIA VALENCIA
- Any de fabricació: 1941
- Material: bronze
- Instal·lació: Una truja de fusta ben conservada, amb rodaments a boles.
- Treball fet: motor de doble inversor BAN-0033 i repic electroimant EC-100R. Els dos ubicats en la part dreta de la campana (a les 3 hores). Col·locació de roda per a voltejar la campana i transmissió per cadena. Els mecanismes no impedeixen un possible toc manual
- La campana vista des de l'interior del campanar
- Detalls dels mecanismes per a tocar la campana
El conjunt està governat per un rellotge CIC - VT 41, el qual està instal·lat en la sagristia de la parròquia. El rellotge s'encarrega de tocar les hores i les mitges, així com dels tocs programats o tocats manualment.
Els contactors es troben en una caixa posada entre les dos campanes majors. La caixa té un botó exterior de seguretat per a la desconnexió elèctrica immediata dels mecanismes, tant en cas de toc manual com d'emergència.
En la caixa figura el cartell (encara no posat en el moment de fer les fotos):
Peligro: pueden voltear
Prohibido permanecer en este recinto sin desconectar el interruptor del cuadro. Al marcharse volver a conectar. Gracias.
La caixa i els mecanismes en el campanar
La caixa i els mecanismes en el campanar
- Manteniment anual
- Les campanes que tenen la truja de fusta, i els motors de doble inversor donen una millor sonoritat i permeten conservar els tocs antics. També faciliten els tocs manuals, sense més complicació que desconnectar l'interruptor.
- No obstant són molt més delicats, i necessiten un manteniment com a mínim semestral per a conservar, durant molts anys, les seues característiques. El manteniment ha de fer-se per una empresa especialitzada com la nostra, i amb un contracte que marque les obligacions i les prestacions així com les tarifes per a cada any.
- Canvi d'ubicació de les campanes
- Per instruccions dels tècnics de la Conselleria i per necessitat d'acabar les obres, el campanó del rellotge i la campana menor foren instal·lats en una posició que no és la que correspon, ja que a penes se senten des de les cases pròximes.
- Seria convenient fer una estructura de ferro en la terrassa, de forma que el campanó sobrepassara les baranes i poder expandir així el seu toc.
- La campana menor caldria posar-la sobre dos bigues de fusta per damunt i entre les altres dos campanes, de manera que estiguera en la part alta de la sala. Per poder voltejar-la manualment sols caldria fixar-li una ballesta o braç de ferro, i posar una corda amb un mosquetó cada volta que se voltejara. D'eixa manera quedava més fàcil l'eixida a la teulada (que ara és complicada per la pròpia campana). Per a una major seguretat caldria posar una reixa amb un pany en eixa porteta que ara quedaria lliure.
30 d'octubre de 1996
ELECTRO-RECAM - RELOJERÍA ELECTRÓNICA
Vicente TOMÁS CALATAYUD
Parròquia de Sant Pere - XÀTIVA: Campanes, campaners i tocsXÀTIVA: Campanes, campaners i tocsELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : IntervencionsCampanes (inscripcions, descripció): BibliografiaRestauració de campanes: Bibliografia
Tornar cap enrere
Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
 |
|
© ELECTRO-RECAM - RELOJERÍA ELECTRÒNICA (1996) © Campaners de la Catedral de València (2025) campaners@hotmail.comActualització: 23-03-2025 |
|