Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de Sant Esteve protomàrtir - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1353)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 65
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té set anses i en el terç hi ha tres grups de dos cordons i una breu inscripció amb el seu nom original, que es va esborrar: "M A R I A". En el mig apareix incisa l'advocació de la campana: "SAN VICENTE FERRER". Està incisa perquè l'afegiren quan la campana estava ja fosa. En relleu està seguidament l'any de fosa: "1940". A més, en el mig peu hi ha tres cordons i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons junts) /
"M A R I A" (esborrades) (2 cordons)
(2 cordons junts)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) "SAN VICENTE FERRER" (incís) / "1940" (baix hi ha una fila més de lletres esborrades)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica monotip) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA" /
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava, repicava i tocava al mig vol d'acord amb els usos tradicionals de les campanes a la ciutat de València.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic i manual.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, així com un conjunt d'accessoris per al toc manual (ballesta) i corda al batall per als repics manuals més senzills.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Està instal·lada amb truja de fusta de 2001 Técnica y Artesanía i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i dotat amb cable de seguretat. Presenta ballesta per als tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) electromall monofàsic i motor d'impuls.
Intervencions Mecanitzada en 1966 per la foneria Manclús del Grau de València, dotant-la amb truja de ferro i motor de vol continu. Va ser restaurada en 2009 amb motiu de l'exposició "La Llum de les Imatges". 2001 Técnica y Artesanía la va baixar del campanar i canviaren la truja de ferro per altra nova de fusta. A més, netejaren el bronze i el dotaren amb ballesta i nous mecanismes de toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes L'advocació original de la campana es va esborrar després de fondre-la i la nova es va afegir quan la campana estava ja fosa. Aquest fet possiblement s'explica perquè es va fondre a altra destinació i finalment va acabar en la parròquia de Sant Esteve de València.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-11-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (28-05-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (11-09-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-09-2024
24 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2025)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2025

    Connectats: 149 Visitants: 148 Usuaris: 1 - francesc