Vídeo normal 69

VídeoPer a baixar el vídeo
Autors de la documentació CAIXA D'ESTALVIS DE VALÈNCIA
Títol Aniversari
Data 1980
Duració 03:53
Classe Mort
Notes El toc d'aniversari o clamoreig s'utilitzava, per una part, per als aniversaris, és a dir la missa de funeral celebrada a l'any de la mort d'una persona, de qualsevol classe, i9ndicant amb els trancs del principi el sexe (dos per dona, tres per home).
No obstant el toc s'interpretava, sobre tot, per als morts eclesiàstics més importants, per al bisbe, el rei i el papa, així com per als tocs del "dia de partir el pa" o dia dels difunts.
El toc hauria de fer-se entre dos campaners, un amb les campanes majors i altre amb la resta. No obstant, per motius d'economia i d'adaptació, el toc era interpretat per una sola persona, generalment asseguda, de manera a utilitzar mans i peus. No obstant, en altres torres, els pedals eren polsats de peu, amb la qual cosa quedava molt limitada la velocitat de toc de les grans.
En la primera i segona parada les campanes grans alternaven lentes, començant i acabant per la major; en la tercera anaven accelerant fins fer amb la resta un clamor confús; després sonaven tres batallades de la mitjana, i tres més de la gran, amb la qual s'acabava el toc, que era seguit pel d'ànimes, amb una campana "del mig", per tots els difunts.
Film realitzat amb el patrocini de la Caixa d'Estalvis de València i digitalitzat per la Filmoteca Valenciana.
Vídeo HD
 • Parròquia de Sant Valer i Sant Vicent Màrtir de Russafa - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • MARTÍN DIEGO, ENRIQUE (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Gravacions de tocs
 • Vídeo
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF