Vídeo normal 67

VídeoPer a baixar el vídeo
Autors de la documentació CAIXA D'ESTALVIS DE VALÈNCIA
Títol Villancico
Data 1980
Duració 04:15
Classe fiesta mayor
Notes El "villancico" és el senyal de festa major d'una parròquia, i també de festa del Santíssim Sagrament, a la ciutat de València. Probablement el seu nom ve de la composició poètica villancet, que es caracteritza per tindre tornada o "estribillo", `sense tindre relació amb les cançons de nadal o nadales. La tornada seria el toc dels tiples o campanes menors "apianades", és a dir portades a la mateixa velocitat. El toc s'interpreta després de la primera parada dels vols de la vespra, de l'alba i del mig dia (no de la festa o missa major) amb les dues o tres campanes menors i la major, tot i que en festes de segon titular, sovint la campana mitjana, es tocava a voltes amb aquesta. Després ve la desfeta de la campana corresponent, la mitjana si és el seu sant, la gra si és el primer titular o festa del Santíssim.
En el cas de Russafa els "pianos" no acaben d'eixir bé perque la campana major dels tiples, el segon tiple, està massa contrapesat, i cau a un velocitat més lenta que el tiple, millor afinat. Amb tres campaners, hauria sigut normat fer pianos dels dos tiples a la campana gran.
En el moment de l'enregistrament, els pianos era una cosa del passat, dels quals es parlava, i que sols s'interpretaven en el "villancico" d'aquest campanar.
Acompanya tocant Francesc LLOP i BAYO.
Film realitzat amb el patrocini de la Caixa d'Estalvis de València i digitalitzat per la Filmoteca Valenciana.
Vídeo HD
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • MARTÍN DIEGO, ENRIQUE (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Gravacions de tocs
 • Vídeo
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF