Els Llivis estrena campana donada per un devot

El fred ha acompanyat el vot de Sant Pere dels Llivis; la neu pintava les muntanyes del voltant. Encara i així un centenar de persones s’han donat cita en aquest indret del terme municipal de Morella, on enguany un devot ha donat una prima per promesa. 
La devoció dels morellans d’eixa part del terme començava abans del 1370 i s’ha mantingut fins els nostres dies.

El majoral té la obligació de mantindre la ermita durant l’any de la seua majoralia i organitzar el dia de la festa. No obstant, és tot el vot qui finança l’obsequi, que ací no és pa en forma de rotllo, sino tarró i un poquet de cava.

El vot està preocupat per l’estat de l’ermita. Fa uns anys es va poder restaurar el porxo exterior, però la teulada té ferides que poc a poc es van fent més grans. No obstant, enguany ha suportat la gran nevada del passat març. Avui, a més, s’ha procedit a la benedicció de la nova campana d’aquesta antiga parròquia, que un veí del vot ha volgut regalar.

Sant Pere dels Llivis és un dels vots més antics del terme de Morella abarcant 4 denes: Llivis, Muixacre, Coll i Moll i la Vespa i una trentena de masos formen part d’ell. Sant Pere dels Livis, que més que ermita és església, va ser fundada en el segle XIV, abans que la de la Llècua, o la de Sant Antoni de la Vespa. I és que la vega dels Llivis, va ser una de les primeres a repoblar-se per aquells cristians vells de la reconquesta vinguts de les serres de Molina, Terol i Catalunya. Per a poder complir amb els deures religiosos van fundar aquesta església.

Fins 40 masos i més de doscentes ànimes acudien cada diumenge i festiu als oficis religiosos. Fins i tot, la menudeta aldea va tenir escola per als xiquets dels masos del voltant, fins els anys 70.

COMARQUES DEL NORD

comarquesnord.cat (27-04-2013)

 • Ermita de Sant Pere dels Llivis - MORELLA: Campanes, campaners i tocs
 • MORELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © comarquesnord.cat (2013)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF