Proves fallides de neteja criogènica de campanes


Proves de neteja a molt baixes temperatures (criogènia) - Autor: LLOP i BAYO, Francesc

El 04-03-2005 es va fer una interessant prova per aplicar la neteja criogènica en campanes. La proposta era interessant: si la tècnica de neteja a molt baixes temperatures funcionava, es podrien netejar campanes in situ, sense haver de baixar-les del campanar.

La neteja criogènica s'utilitza per netejar grans superfícies metàl·liques, com ara les escales mecàniques dels grans magatzems, amb resultats molt positius.

No obstant la prova va ser negativa respecte a les campanes, ja que a penes modificava el color del metall, donant un aspecte molt més blanquinós, sense llevar les concreccions de la part interior, fruit de la brutícia de molts anys, que precisament afecta la sonoritat de les campanes, especialment de les més petites, i que és l'unica justificació per netejar-les.

La prova fou realitzada per una empresa especialitzada, que va dur un camió ple de material criogènic, en els tallers de l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.

es van utilitzar les campanes del campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians, que en aquells moments estava a punt de desmuntar-se i d'unes campanes dipositades en l'esmentada empresa i procedents de la Casa del Xavo de València.l

LLOP i BAYO, Francesc

(07-05-2018)

 • Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Tresoreria General de la Seguretat Social - Antiga Casa del Xavo - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 18-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 29 Visitants: 29 Usuaris: 0