Per què parlar de campaners?

En els últims anys el fenomen dels campaners a la Comunitat Valenciana ha aconseguit una importància considerable. Açò es deu a una nova perspectiva i posada en valor que porta tenint lloc des de fa unes dècades, gràcies a la comunitat, que va decidir tornar a interpretar els tocs a mà i a les institucions públiques i religioses, recolzant aquesta proposta.

Si be la Comunitat Valenciana és un dels territoris més campaners d'Espanya i d'Europa és a causa d'una àmplia xarxa de nodrits grups de campaners que estan rescatant de l'oblit els tocs tradicionals de campanes en els seus pobles i ciutats. No és un fet casual, ja que aquest territori és conegut pel seu alt nivell associatiu entorn de la defensa del patrimoni cultural i natural.

Els tocs de campanes han estat presents i ho segueixen estant gràcies a la participació ciutadana, comptant en l'actualitat amb nous campaners, amb un perfil característic i altruista. Tant la institució religiosa com les administracions públiques han ajudat a impulsar la recuperació d'un llenguatge que es va donar per perdut, recolzant restauracions i mesures de salvaguarda.

Podem dir que el paisatge sonor que conformaven els tocs tradicionals de campanes segueix estant present i molt viu, gràcies als ciutadans i ciutadanes que segueixen tocant les seues campanes de forma altruista, però professional a més de passional. La societat pren ja amb naturalitat i normalitat aquest fenomen campaner actual en la ciutat de València i voltants. No és ja estrany que les campanes sonen impulsades per persones durant els dies de festa i en els moments de dol.

A més de seguir tocant antigues campanes amb partitures originals, alguns d'estos campaners i campaneres dediquen esforços, recerca i treball a seguir posant en valor el patrimoni campaner íntegrament. Publicacions, congressos, comunicacions, exposicions i d'altres activitats centren els seus estudis universitaris, les seues tesis i les seues obres artístiques.

Un dels grups més actius i amb molts dels seus membres immersos en importants estudis sobre campanología és el dels “Campaners de la Catedral de València”, els qui no cessen en la publicació d'articles, llibres i realització de ponències en congressos nacionals i internacionals, difonent la realitat del patrimoni campaner valencià.

Tant com des del govern autonòmic fins a importants institucions nacionals i europees com Hispània Nostra i Europa Nostra reconeixen la tasca d'aquests campaners, protegint la seua activitat i els seus tocs i reconeixent el valor social i cultural de la comunitat present en la creació i salvaguarda del seu patrimoni immaterial.

La suma d'aquests factors està resultant en la conformació d'un nou model de gestió d'aquest patrimoni tan delicat com atractiu. Suposa, per tant, un exemple de gestió cultural sorgit de la comunitat i un exemple de gestió compartit entre les institucions i la ciutadania, reforçant-se des d'aquests dos eixos.

Podem parlar doncs d'un model que està donant els seus fruits i pot ser considerat d'èxit, doncs aporta una fórmula de treball que pot extrapolar-se a altres àmbits del patrimoni intangible, que tanta atenció està rebent en els últims temps.

Parlar de campaners suposa parlar de la comunitat, dels ciutadans i ciutadanes que es converteixen en activadors culturals, que creen i salvaguarden les seues expressions culturals, però sobretot que les gaudeixen. Parlar de campaners suposa parlar de com la societat pot ser capaç de prendre partit en la conservació i transmissió del patrimoni cultural que fa dels pobles i ciutats llocs més dignes i més interessants per a viure i per a ser feliços.


MARTÍNEZ ROIG, Eliseu

Gestor i Doctorand en Patrimoni Cultural Immaterial

Campaners de la Catedral de València (27-02-2018)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Investigador, escriptor, compositor
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2018)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0