El toc de les hores i el convent dels Predicadors de Ciutat de Mallorca

La Ciutat de Mallorca i els segles del gòtic: XXVIII Jornades d'Estudis Històrics Locals (28): Palma, del 3 al 5 de novembre de 2009

coord. por Tina Sabater, Eduardo Carrero Santamaría

Institut d'Estudis Baleàrics, 2010. ISBN 978-84-95876-63-8

El toc de les hores i el convent de Predicadors de Ciutat de Mallorca. Esperança Beltran, M. Pilar Sastre. Prenent com a base un document del regnat de Pere IV d’Aragó datat el dia 21 de maig de 1384, es fa palès que en aquest any, en el recinte del convent de l’Ordre de Predicadors de Ciutat de Mallorca, ja existia un artefacte vinculat al toc de les hores. El mateix document exposa que la suspensió temporal del so va provocar una sèrie d’aldarulls públics, demostrant, així, el rellevant paper que ocupava aquest toc en la vida quotidiana de la societat del moment. Aquest mecanisme seria anterior al conegut amb el nom de “En Figuera”.

The touch of the times and the convent of Preachers Ciutat de Mallorca. Esperança Beltran, M. Pilar Sastre. Based upon a document of the reign of Pere IV of Aragon dated 21 May 1384 it is clear that this year, in the grounds of the convent of the Order of Preachers, Ciutat de Mallorca, already existed a device linked to the touch hours. The same states that the temporary suspension of sound led to a series of public disturbances, thus demonstrating the important role that occupied this touch in everyday life of society today. This mechanism would be known prior to the name “en Figuera”.

BELTRÁN, Esperança; SASTRE, M. Pilar

[pdf]

Publicacions Institut Estudis Baleàrics (00-00-2010)

 • PALMA: Campanes, campaners i tocs
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Publicacions Institut Estudis Baleàrics (2010)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF