Els tocs de campanes, reconeguts com a Element Festiu d'Interès Nacional

Els tocs de campanes entren al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així ho ha determinat el govern català, en un decret que arriba abans de la suspensió d'aquesta institució. D'aquesta manera, es posa en valor la feina dels campaners que treballen per la conservació i transmissió dels tocs manuals a les futures generacions.


Fa poc menys d'una dècada que les campanes de Reus tornen a tenir vida pròpia gràcies als joves campaners que han agafat el relleu de les generacions més antigues. Ara, de manera generalitzada, el govern català ha fet un reconeixement al toc de campanes mitjançant un decret que el declara Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, amb la voluntat de posar en valor la seva conservació i transmissió a la joventut.

A Reus, aquesta acció de la Generalitat els dóna força per continuar la tasca iniciada a principis del nou mil·lenni. Tal com explica Gerard Baiget, un dels coordinadors dels campaners, aquesta denominació els provoca "una alegria i un al·licient per seguir treballant en la recuperació dels tocs".

Els tipus de tocs de campanes

Amb el pas dels anys, la varietat en el toc de campanes ha anat augmentant. Mentre que els tocs horaris són automàtics, d'altres han passat a ser manuals. Els tocs de festa són els més coneguts per la ciutadania, especialment aquells que es toquen per Sant Pere, Corpus i el Seguici Petit, que es divideixen entre el toc general, més solemne, i el toc de festa, més curt i alegre. No són els únics tocs que s'escolten a la capital del Baix Camp; el Toc de Difunts de l'1 de novembre o el Toc de Reivindicació també es reprodueixen al llarg del calendari reusenc.

Diferents maneres de tocar les campanes

De la mateixa manera que hi ha varietat de tocs, també n'hi ha de maneres de tocar les campanes. Concretament, existeixen dues formes: ventant-les tot dibuixant una oscil·lació o bé repicant-les a través del batall. Sigui quin sigui el mètode utilitzat, les proteccions són totalment necessàries. És per aquest motiu que els campaners duen guants i tenen especial cura amb les cordes, per evitar que s'entortolliguin durant el toc de campanes. Passejar entremig de les campanes quan aquestes es troben en moviment, per descomptat, també està prohibit.

L'honor de ser reusenc i campaner

Tocar campanes, pels membres de les agrupacions escoltes de Reus representa tot un honor. Malgrat que no assagen per poder-ho fer, sí que són pacients i atents. Els joves que volen introduir-se amb aquesta tradició ho fan des de la tendra adolescència, per anar veient el procediment i retenir detalls. Amb el pas del temps, són introduïts als tocs a través d'altres membres més grans, que es converteixen en un suport per als joves. Poc a poc, el relleu generacional es crea i s'assegura que aquesta referència del patrimoni cultural català segueixi tenint veu pròpia.

ESCODA, Ariadna
Canal Reus TV (09-11-2017)
  • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
  • REUS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE REUS (REUS) : Tocs i altres activitats
  • Protecció legal de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Canal Reus TV (2017)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0