REDACCIÓ - El GDP demana la museïtzació de dues màquines de rellotgeria

El GDP demana la museïtzació de dues màquines de rellotgeria

Una d'elles és la peça de Josep Besses, que va marcar l'hora a la torre del rellotge de Vic des de 1901 fins a 1964.

Joan Pedrals mostra als membres del GDP una fase avançada del treball realitzat. - Autor: BAGUÉ; CAÑELLAS; PEDRALS
Joan Pedrals mostra als membres del GDP una fase avançada del treball realitzat. - Autor: BAGUÉ; CAÑELLAS; PEDRALS

En data 21 de gener de 2009, l’Ajuntament de Vic donava a conèixer a través del seu web(www.ajvic.es) i dels mitjans l’obra de restauració de dues màquines de rellotgeria, propietat del mateix Ajuntament . La primera d’elles, la més antiga, fou una de les màquines més emblemàtiques que han marcat el pas del temps des de la torre del rellotge de Vic. Es tracta del rellotge monumental construït per Josep Besses (antic col.laborador d’Eduard Fontserè, responsable de l’Observatori Fabra de Barcelona), que va marcar l’hora pública de Vic entre els anys 1901 1964, quan va ser substituït per una nova màquina motoritzada de l’empresa Blasco de Roquetes (Tarragona), avui també en procés de restauració.

El Grup de Defensa del Patrimoni (GDP) es va felicitar per la iniciativa municipal i des del primer moment es va interessar per conèixer els detalls de la rehabilitació d’aquestes peces patrimonials. Un fet que s’ha materialitzat en sengles visites al taller moianès on s’acaben d’ultimar el darrers detalls per a l’entrega del rellotge de Josep Besses, l’emblemàtica màquina del toc de les 24 hores. La darrera d’aquestes visites de grup al taller de Joan Pedrals (rellotger de Moià) va ser el passat dia 23 de novembre al saber de primera mà que els treballs de restauració de l’antiga màquina eren a punt de finalitzar. La màquina rehabilitada del constructor-rellotger Josep Besses, substituïda l’any 1963 per la segona peça procedent de Roquetes avui en desús, havia estat abandonada sota les escales de la torre del rellotge durant tots aquests anys i en aquests moments es pot dir que ja és a punt de fer el camí de retorn cap a Vic.

"Entenent que no ha estat possible la recepció d’aquestes màquines de rellotgeria coincidint amb el cap d’any ni tampoc s’ha detectat cap moviment institucional en el sentit de promoure organitzar una celebració d’Any Nou a la Plaça Major de Vic, tal com en el seu moment s’havia suggerit, seria lamentable que després d’aquest acurat treball de rehabilitació i restauració de dues màquines de rellotgeria no quedesin exposades adequadament a la vista del públic", diuen des del GDP.

Es per això que el GDP vol insistir una vegada més als responsables de cultura del consistori vigatà que aquests elements rehabilitats del nostre patrimoni tecnològic i històric "no s’encallin per indolència en cap dependència municipal". "Cal que ben aviat passin a formar part del patrimoni museogràfic i històric de la ciutat destinant per a aquesta finalitat un lloc adient, públic i visitable a tenor del que expressava la nota del mateix Ajuntament de Vic en data 21 de gener de 2009 on es deia que 'es preveu que aquests rellotges es puguin exposar en alguna dependència municipal, un cop restaurats”.

Així, reclama la museïtzació pública d’aquestes màquines de rellotgeria monumental, amb especial atenció la de Josep Besses construïda l’any 1901. "Una museïtzació que no s’hauria de limitar a l’exposició nua de la peça o peces en un lloc rellevant sinó que cal que vingui acompanyada d’una adequada explicació històrica que reculli el sentit públic i social d’aquestes màquines de rellotgeria així com el procés que va empényer l’Ajuntament vigatà a construir en el ja llunyà any 1823, l‘actual torrre del rellotge de Plaça; el rellotge de la ciutat", apunten des de l'entitat.

REDACCIÓ

Nació Digital (02-01-2010)

  • Arxiu Comarcal d'Osona - VIC: Campanas, campaneros y toques
  • VIC: Campanas, campaneros y toques
  • PEDRALS I CONESA, JOAN (MOIÀ) : Investigador, escritor, compositor
  • Relojes: Bibliografía

     

  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Nació Digital (2010)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 58 Visitants: 57 Usuaris: 1 - servidor