El so de les campanes de Montesquiu arriba al jutjat

El veí que es va queixar de l'elevat volum del repic nocturn recorre al contenciós administratiu per aturar-lo

Si el soroll encara és massa elevat, l'alcaldessa preveu una consulta per decidir com es pot solucionar el tema

El campanar de Santa Maria vist des de la travessera de l'Església, a Montesquiu - Autor: FREIXA, G. / EL PUNT AVUI
El campanar de Santa Maria vist des de la travessera de l'Església, a Montesquiu - Autor: FREIXA, G. / EL PUNT AVUI

Amb el so de les campanes de Montesquiu s'ha encetat un nou capítol aquesta setmana. Fa poc més d'un any, un veí que viu a tocar de l'església es va queixar del fet que el repic de campanes era massa elevat, i amb el reforç d'un informe de la Diputació que determinava que el volum superava el límit permès de decibels i la recomanació del síndic de greuges de reduir el so, el consistori va prendre les primeres mesures. En concret, es van folrar els interiors de les dues campanes: “També vam eliminar el tocs dels quarts. Ara, amb les mesures de so que hem fet nosaltres complim amb els 55 decibels permesos durant el dia, però encara no amb els 45 decibels nocturns. Han vingut els tècnics de la Diputació a fer les mesures oficials i estem esperant-ne els resultats”, explica l'alcaldessa, Elisabet Ferreres.

Tot i aquestes accions, Ferreres confirma que les queixes del veí es mantenen i, de fet, aquesta setmana ha presentat un contenciós administratiu contra l'Ajuntament, una acció que en punts com Sant Mori, a l'Alt Empordà, va acabar amb una sentència que obligava a aturar el repic de nit: “Ara ens toca presentar al·legacions. A mi em sap greu que li molestin les campanes i que no pugui dormir o no pugui descansar però també em sap greu per la resta de persones del poble que consideren que les campanes són una tradició cultural. Em sabria greu que s'haguessin de parar. No sabem com acabarà el tema”, afirma Elisabet Ferreres.

Amb la via judicial oberta, Montesquiu intentarà trobar una solució que satisfaci totes les parts. En cas que la mesura de decibels de la Diputació encara marqui unes xifres massa elevades, hi hauria dues opcions: la més contundent seria aturar el repic a les nits. L'altra consisteix a comprar un nou sistema per tocar les campanes que permeti reduir encara més el seu volum: “Si hem de gastar uns diners del pressupost municipal en una instal·lació que no és municipal –el campanar és del Bisbat però històricament l'Ajuntament en fa el manteniment– haurem de demanar al poble si hem de fer aquesta inversió o no.”

Un so que no molesta

Diversos veïns de l'església expliquen que el so de les campanes fa segles que sona i que a ells no els molesta. Sobre el fet que soni massa fort lamenten que s'hagi posat el focus sobre el seu campanar: “Si es queixa un veí d'un altre poble i ho mesuren, potser trobarien que tots els campanars toquen amb un volum massa elevat”, remarca un veí.

La frase

Em sap greu que li molestin les campanes però també me'n sabria si haguessin de deixar de tocar

Elisabet Ferreres, Alcaldessa de Montesquiu

FREIXA, G.; VICENTE, M.

El Punt Avui (20-05-2017)

 • MONTESQUIU: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-04-2021
  Convertir a PDF