El grup de la Pedra Seca restaura el rellotge mecànic del Campanar

El rellotge va començar a funcionar l'abril de l'any 1887

Jaume Gual i Francisco Catalán s'han encarregat de posar a punt el rellotge - Autor: PASQUAL, Quim
Jaume Gual i Francisco Catalán s'han encarregat de posar a punt el rellotge - Autor: PASQUAL, Quim

Avui dia, les campanes de l'església de Sant Esteve toquen mitjançant un sistema automàtic. Però no sempre va ser així.

L'any 1887 es va instal·lar al campanar un rellotge mecànic, que a banda de marcar l'hora, feia tocar les campanes a través d'un sistema de transmissió amb diversos pesos. Després de molts anys on era necessària una visita diària per donar corda al rellotge, a mitjans de l'any 1967 es fa una modernització. S'instal·len tres motors per fer la remuntada dels pesos de manera automàtica. Cap a l'any 1995 es jubila definitivament el rellotge mecànic substituint-lo per l'electrònic actual.

Fa aproximadament un any, Joan Pinyot, encarregat de l'arxiu i patrimoni de la parròquia, proposa al grup de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar col·laborar en la recuperació del campanar i del rellotge: "Vam contactar amb el grup de la Pedra Seca, que són gent molt traçuda, per si ens podien ajudar a reparar el mecanisme del rellotge vell del campanar i fer altres tasques, com la neteja de finestres i de les escales del campanar, envaïdes pels coloms".

El grup va fer neteja de la colomassa i va foragitar els coloms. "A més, van acceptar el repte de restaurar el rellotge i en pocs mesos van tenir el tema solucionat i el rellotge vell funciona com el primer dia", explica Pinyot.

El rellotge, de 130 anys, estava sencer, no hi faltaven peces, però feia molts anys que no funcionava. A més, conserva tot el mecanisme de transmissions que va des de mitja alçada del campanar fins a dalt. "Ara evidentment, les campanes toquen amb un sistema modernitzat i automàtic, però si es volgués fer des del punt de vista de la restauració, es podria fer". Ara, el rellotge està en funcionament de manera local, dins del campanar. "Han posat unes campanetes i toquen els quarts i les hores dins de l'habitació on està el rellotge. Una de les fites que tenim és que es puguin fer visites guiades, ja que pujar al campanar és una experiència única, significa poder accedir també a la girola, visitar l'habitació del rellotge i evidentment pujar fins al pis de les campanes", assegura Pinyot.

DOMENE, Cristina

L'actual.cat (06-04-2017)

 • CASTELLAR DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Rellotges: Bibliografia
 • Visites als campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © L'actual.cat (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF