Les administracions restauraran el Campanar, les Cobertes i la Porta dels Apòstols de la Seu Vella

El Consorci del Turó de la Seu Vella ha aprovat un pressupost de 773.200 euros per aquest 2017, xifra que suposa un increment del 5,35% respecte al de l’exercici anterior. L’alcalde de Lleida i president del Consorci, Àngel Ros, ha explicat que, en les reunions d’aquest matí del Consell General i de la Comissió Executiva del Consorci, s’ha aprovat la liquidació del pressupost del 2016, que s’ha tancat amb un superàvit de 55.137 euros. La Seu Vella ha registrat un augment de les visites del 3,95%, arribant aquest 2016 als 86.830 visitants. És la dinàmica que s’està tenint els últims anys pel que fa a les visites i els usuaris d’activitats culturals al Turó, amb una línia ascendent continuada.

Els eixos de treball per aquest 2017 se centra determinats eixos que passen per la redacció de la memòria de la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la Unesco. El febrer de l’any passat la Seu Vella va entrar a la llista indicativa de l’Estat i es van fer un seguit de recomanacions que han de servir per reescriure el document que s’ha de tornar a presentar enguany. El Turó com a experiència cultural és un altre dels camins a potenciar, focalitzant en el conjunt d’activitats culturals que s’hi desenvoluparan, per als diferents públics, i d’àmbits variats, com el musical, l’escènic o patrimonial. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que la Seu Vella acollirà el nou Festival de Música d’Estiu, que recull l’herència del cicle Concòrdia, amb la programació de cinc concerts per als caps de setmana del mes de juliol.

La millora de la senyalització general del Turó es recollirà en un pla de mitjans de comunicació i d’identificació del conjunt i de senyalètica. Igualment, es potenciarà la gestió del coneixement, amb un treballar amb la millora del conjunt monumental que tindrà un vessant de discurs i una altra d’obres. En aquest apartat, l’alcalde ha agraït el suport de la Generalitat, que invertirà 2,1 milions d’euros en dos anys en actuacions al Turó, alguna amb el cofinançament del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport de l’Estat.

El director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, ha detallat quines són les actuacions que s’hi faran de manera immediata, començant a finals d’aquest 2017 i continuaran el 2018. Es restauraran les cobertes del Claustre i de la part de les voltes interiors, amb un pressupost de 600.000 euros que aportarà la Generalitat i 400.000 euros de l’Estat. Es farà la 2a fase de restauració del campanar de la Seu, que consisteix en l’arranjament dels tres pisos interiors del campanar i la part superior, la part que va quedar pendent de la primera fase. I també s’actuarà en els paraments i la coronació de la Porta dels Apòstols i els elements d’interès artístic. La intervenció serà, com ha apuntat Boya, “emblemàtica” i comptarà amb un pressupost d’uns 600.000 euros. Un cop es tingui el projecte tècnic es farà una sessió oberta a l’estament científic de la ciutat i del país perquè puguin participar-hi i integrar-se en el procés.

El director general de Patrimoni també ha manifestat que s’està treballant en la base d’un Pla Estratègic del Turó 2030, que podria estar acabat l’any que ve. Segons ha dit, el document l’esperona la candidatura Unesco però l’objectiu és “tenir un monument que reprèn la seua esplendor i que té aquesta capacitat d’actuar com a element que situï la centralitat patrimonial i artística de la ciutat de Lleida”. Boya ha comentat que el pla ha de contemplar els nous usos del monument lúdics, culturals i esportius, així com ha de contemplar “el monument en tota la seva complexitat”, com per exemple introduir el concepte de fortalesa. Altres aspectes a tenir en compte són la manera amb què s’ha d’actuar en l’entorn, la seva accessibilitat i el pla museogràfic, que incorpori l’ús de les noves tecnologies com a element de singularitat de la visita al conjunt del turó, perquè tot plegat apel·li a la part del coneixement, sensorial i lúdica. “El valor social, la recerca de la sostenibilitat econòmica i de la recerca de la felicitat” són punts que s’han de valorar.

Les reunions celebrades a la Seu han comptat amb la presència del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; del director del Consorci, Joan Baigol; dels regidors Cristina Simó, José Luís Osorio i Núria Marín, del president de l’Associació Amics de la Seu Vella, Joan-Ramon González, i de l’historiador lleidatà, Frederic Vilà.

REDACCIÓ

Hola Lleida (6-03-2017)

 • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Hola Lleida (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF