Les campanes de l'església del port de Xàbia emmudixen

El capellà assegura en la missa que els bronzes han deixat de donar les hores en prohibir-ho l'ajuntament


Per a uns veïns del port de Xàbia (Duanes de la Mar), les campanades van deixar de ser fa temps un so celestial. Es van convertir en un calvari. L'església del Loreto les feia repicar a tota hora. Els detractors de tant din, do, donen van arribar a explicar 836 tocs durant els caps de setmana. En canvi, altres veïns, ara que l'ajuntament ha posat sordina a les campanes, enyoren els tañidos. Els seus dies palpitaven a colp de campana.

El rector de l'església del Loreto, Fernando Mañó, va anunciar en la missa del diumenge que el consistori li havia enviat una notificació per a advertir-li que les campanes ja no podien repicar a cada hora. De fet, des de fa una setmana, els bronzes han emmudit. Es va acabar el soniquete. Sí seguixen sonant per a les misses, que entre setmana s'oficien a les 19.30 hores i els dissabtes i diumenges a les 9 del matí. També tañen en els enterraments i ho faran quan arribe alguna festa assenyalada.

Fonts municipals van aclarir ahir que el govern local, del PSPV, no ha prohibit gens, sinó que s'ha limitat a complir la llei. La primera denúncia d'un veí al que tanta campanada li feia sortir de polleguera es va presentar en 2009. Totes les administracions li van donar la raó. El propi Síndic de Greuges va advertir que l'església no tenia butlla amb el soroll. Va exigir a l'ajuntament que reduïra «al màxim possible les molèsties acústiques». Va aclarir que la norma «era aplicable a tots els emissors acústics», campanars inclosos.

Este veí, José Vicente Roig, que viu just al costat del campanar exempt de l'església del Loreto, es tenia el cel guanyat després de suportar tanta campanada. Al maig del passat any, va manifestar a LEVANTE-EMV que, «ara que tots portem rellotge i mòbil, no té sentit que els tañidos et sobresalten a cada hora». I va denunciar també que, a l'estiu, amb la megafonia exterior del temple, li tocava engolir-se fins a tres misses al dia. I eixir de la seua casa.

L'ajuntament tampoc podia tapar-se ja les orelles davant tanta campanada. La policia local va realitzar nombroses sonometrías. En la terrassa del veí denunciant, els tañidos aconseguien els 89 decibels. En els dormitoris, arribaven a 78 i 85 decibels. I el màxim permès són 55 pel dia i 45 a la nit.

Fonts municipals van precisar que han intentat sense èxit arribar a un acord amb la parròquia per a regular els tañidos. Per aquest motiu, al final, la junta de govern haja aprovat un calendari de tocs que és el que s'ha traslladat al sacerdot. El campanar deixa de ser un rellotge. Ja no donarà les hores. Les campanes seguiran repicant per a cridar els oficis religiosos, per a tocar a mort i en festes com la de l'Any Nou, Reyes, Sant Antoni, el Corpus, la Mare de Déu del Carme o la Mare de Déu de Loreto.

A no tots els veïns els ha agradat que es done un respir a les campanes. Troben a faltar un so que els ha acompanyat des de sempre. Una veïna va indicar ahir a este diari que el nucli de Duanes ha perdut una dels seus senyals d'identitat.

PADILLA, Alfons

Levante - El Mercantil Valenciano (07-03-2017)

 • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-12-2020
  Convertir a PDF