Les campanes tornen a sonar a Sant Nicolau però amb menys voltejos

Els tocs festius es restringixen a la missa major de les dotze, diumenges i festius

Durant el dia s'opta per la percussió lateral, menys sonora

Més tocs simples, i menys voltejos. Eixe va ser l'acord que ahir van segellar el rector de l'església de Sant Nicolau i l'Ajuntament de València per a posar fi a la prohibició de tocar les campanes. Entre setmana es deixaran de voltejar les campanes a tota hora, percudint-les a canvi de manera lateral. Alguna cosa que provoca un so menor, esmorteït. Així ho explicava ahir Antonio Corbí, rector de Sant Nicolau, visiblement satisfet per haver-hi arribat a esta «entesa cordiale» amb la regidora de Medi Ambient i Contaminació Acústica, Pilar Soriano. Això sí, Corbí deixava ben clar que festes com el dimecres de cendres o el toc a missa major seguiran fent-se amb el toc tradicional. «A això no podem renunciar»», apuntava Corbí, qui qualificava el diàleg amb Soriano de «molt positiu». «Si ens haguérem assegut abans ens haguérem evitat este problema tan gros», ironitzava l'eclesiàstic, qui ahir avançava que la denuncia que hi havia en marxa es paralitza.

El major punt de fricció entre denunciant i església residia en el volteig de les nou i mitja del matí. Ara, el toc a la missa de les deu es realitzarà amb tres avisos „?9,30 hores, 9,45 i 10„, sense voltejar, mentre que els diumenges a les 10,30 també s'ha optat per un toc simple. «Perquè la gent puga descansar», reconeixia Corbí. La missa major de les dotze mantindrà el toc festiu, com la resta de cites especials assenyalades en el calendari litúrgic. Encara que la via judicial s'aparca, Corbí presentarà en l'ajuntament totes les firmes arreplegades durant esta última setmana. «Crec que hem de fer-ho com a agraïment a les persones que s'han molestat i a més per a demostrar als responsables municipals que hi ha un ampli recolzament popular darrere de la iniciativa», recordava Corbí.

L'acord entre les dos parts s'aconseguia ahir, un dia després que l'església presentara les seues al·legacions a la prohibició de tocar les campanes per excés de volum i després d'una denúncia veïnal. El treball de mediació dut a terme per la regidoria de Medi Ambient es concretava al llarg dels últims dies, tant amb la part denunciada com amb la denunciant. «Quan sorgixen problemes entre veïns de la ciutat, com ha sigut este cas, hem d'actuar sempre amb cautela i prudència, i sobretot apel·lant al diàleg per a intentar solucionar-los», manifestava ahir Pilar Soriano (Compromís).

En paraules de l'edil, «des de l'equip de govern volem que sonen les campanes i que hi haja una bona convivència entre els veïns». La regidora confirmava que des del seu departament estan treballant «des de fa pràcticament huit mesos en l'ordenança que regula la contaminació acústica, ja que l'actual text va ser redactat pel Partit Popular en 2008 i ha generat moltíssims problemes entre els veïns, donada la seua absoluta ineficàcia».

«Estem acostumats a haver de desfer les malifetes que ens va deixar el PP en nombrosos àmbits, i este és un de més», assenyalava, per a afegir que el nou redactat de l'ordenança municipal relativa a la contaminació acústica es donarà a conéixer quan estiga «completament revisada» pels tècnics de l'Ajuntament, que donava el primer pas el dimarts adaptant el volum del seu propi carilló, al que fa sonar únicament en horari diürn, i restringint l'ús de l'amplificador.

Hores abans que es fera públic l'acord entre l'església i l'ajuntament, el regidor del Grup Popular, Alfonso Novo, explicava que l'Ordenança Municipal de Protecció contra la Contaminació Acústica «va ser elaborada per una comissió tècnica conformada per funcionaris de tots els servicis municipals que tenien competència en matèria de regulació i control del soroll», i aclaria que la normativa «establix unes excepcions en el seu article 15 per a permetre els tocs tradicionals i acceptats per consens».

MÍNGUEZ, M. / EUROPA PRESS

Levante - El Mercantil Valenciano (09-02-2017)

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF