Amics del Carme negocia amb les esglésies reduir el toc de campane

La seua proposta és que deixen de donar les hores i es limiten a la crida als oficis - Ja han arribat a un acord amb una de les parròquies

Els veïns del Carmen mantenen negociacions amb diverses esglésies del barri perquè només toquen quan hi haja oficis i deixen de sonar cada hora. Eixe servici podria prestar-ho, diuen, un únic campanar de la zona, que podria ser el Micalet. Ara com ara ja tenen un acord amb la parròquia de Nuestra Señora del Puig, situada en la Plaça de Vicente Iborra, i estan negociant amb l'església de la Santísima Cruz, en la plaça del Carmen. De Sant Nicolau, no obstant això, no sabien que hi haguera un conflicte i s'han vist sorpresos per la notícia de la clausura del campanar, una decisió adoptada per l'Ajuntament de València arran de la denúncia dels veïns.

Segons va explicar Toni Cassola, portaveu d'Amics del Carme, el problema de les campanes porta temps sobre la taula, ja que consideren innecessari que totes marquen les hores de dia i de nit. «Ja no estem en l'Edat Mitjana per a haver d'informar de l'hora constantment», afirma.

Així doncs, des de l'associació i amb ajuda de la Policia de Barri ( Policia Local), s'han iniciat contactes amb les parròquies per a arribar a un acord.

Així, amb l'església situada en la Plaça de Vicente Iborra s'ha acordat que només toquen quan hi haja ofici, la majoria dels quals tenen lloc en cap de setmana.

I amb l'església de la Santísima Cruz, situada en la Plaça del Carmen, estan en converses per a arribar a un acord similar. D'antuvi, assegura Cassola, han aconseguit que deixe de donar les hores a les 9 de la nit i que a partir d'eixe moment només done una campanada, però el seu objectiu, i en açò estan treballant, és aconseguir un acord similar a l'anterior.

De manera general, Amics del Carme proposa que les esglésies només criden els seus oficis (misses, noces, funerals etc.) i les hores les done un únic campanar, que en el cas del Carmen «podria ser perfectament el Micalet». «Estes campanes se senten en tot el barri», diu Cassola.

Els ha sorprès, no obstant això, que l'Ajuntament de València haja prohibit el toc de campanes en Sant Nicolau o els Santos Juanes, doncs no sabien que existiren denúncies directes dels veïns.

Per a estos casos, la seua proposta seguix sent la mateixa, doncs consideren que és una aproximació entre el dret de les persones a descansar i la naturalesa de les parròquies. «Hi ha hagut algun campanar que s'ha desbaratat i donaven les hores dos vegades. Imagina't el que això suposava per als veïns», diu Cassola.

Mitjació policial

El portaveu d'Amics del Carme va voler destacar la labor que està fent la Policia de Barri en la mediació amb les esglésies. Cassola va assegurar que la seua labor està sent molt bona en aquest i en molts altres assumptes que concernixen al barri.

El de les esglésies, al seu juí, és molt important, ja que en el centre històric és on s'acumulen el major nombre de temples. Sólamente a l'entorn del Carmen van comptabilitzar més de mitja dotzena, incloses Sant Nicolau i les Santos Juanes, esta última en el Mercat.

PARRILLA, José

Levante - El Mercantil Valenciano (01-02-2017)

 • Parròquia de la Mare de Déu del Puig - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de la Santíssima Creu - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de Sant Joan del Mercat - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2022
  Convertir a PDF