Manteniment de la campana "Nova"


Durant aquesta primera setmana del corrent novembre han de començar les tasques de manteniment a fer a la campana “Nova” del campanar de Santa Maria, dins el circuit programat de revisió de totes les campanes d’aquesta torre.

Recordem que aquesta roda es va iniciar a primers de l’any 2010 i executada el 2011 amb la reparació de la campana “Trinitat” que s’havia trencat i al temps de baixar-la es va aprofitar por portar al taller també la campana “Onzena” que tenia dificultats per voltar amb regularitat.

Mes endavant, el mes de desembre del 2012 va tocar el torn a les campanes “Carranca” i “Tibau”. La primera, orientada a ponent, acusava un visible envelliment del seu capçal i un cop baixada al pis de campanes, es va considerar el posar-hi un capçal nou per garantí tant el moviment de la campana com la seguretat dels campaners. La “Tibau”, amb menys urgència, necessitava un repàs a la seva ferramenta i una correcció en la seva orientació. Les dos van baixar al terra del mateix campanar el mes de desembre d’aquest any i els treballs s’acabaren just per les vigílies de la Festa Major de febrer del 2013.

Aquesta actuació que ara es pretèn portar a terme esta previst que la faci l’empresa Carbajal & Corredera de Alcoletge, professionals de la nostra terra dels que en tenim prou bones referències.

En el cas que ens ocupa de la campana “Nova”, cal ajustar preferentment els eixos de rotació que amb els anys han anat agafant un joc considerable i força visible quan la campana volteja. Els eixos roden sobre una part metàl·lica que descansa sobre una base fixa de fusta que, se suposa, és també la que ha ajudat a aquesta anomalia. També el capçal presenta exteriorment un notable envelliment, natural si tenim en compte que la darrera revisió que ens consta data del 1879.

Les feines esta previst durin uns 15 dies i per tant, la intenció és de que tot el conjunt pugui sonar novament per la Festa de Santa Bàrbara el dia 4 de desembre, diada de la festa dels Campaners.

Els treballs en qüestió contaran amb la col·laboració de l’Obra Social de “la Caixa”, que s’ha ofert a les intencions del Grup de Campaners, emmarcat en les celebracions del Centenari d’aquesta entitat a la Ciutat de Cervera.

Era intenció de poder fer també a la vegada el necessari manteniment a la nostra campana gran, la Seny Major aprofitant en part els treballs basics de desplaçaments i altres generals que la feina havia de compartir; no s’ha pogut lligar per falta de mitjans i mes endavant ja es treballarà per aconseguir-ho. D’aquesta manera quedaria feta per uns quants anys una de les feines importants que preocupava als Campaners.

CAMPANERS DE CERVERA

(08-11-2016)

 • Parròquia de Santa Maria - CERVERA: Campanes, campaners i tocs
 • CERVERA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE CERVERA (CERVERA) : Tocs i altres activitats
 • Reparació de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-11-2022
  Convertir a PDF