Campaners de tot l'Estat es reuniran a Os de Balaguer en defensa del dret a sonar

Una setantena, en el marc de la XXIX Trobada de Campaners, que vol aprofitar per ensenyar la importància dels tocs de campanes a les escoles

Prop de 70 campaners de tot l'Estat es reuniran durant els dies 23 i 24 d'abril a Os de Balaguer (Noguera) en la XXIX edició de la Trobada de Campaners per reclamar la necessitat d'ensenyar els tocs de campanes als col·legis i per defensar el dret de poder-les fer sonar. Segons el president de la Confraria de Campaners, la trobada vol servir per promocionar les campanes com ''un element cridaner i imaginatiu que han tingut i tenen importància en la història i cultura i cal evitar que siguin silenciades per altres interessos econòmics o normatius''. L'alcaldessa del municipi, Estefania Rufach, afirma que ''cada any la Trobada de Campaners compon un toc per a una causa que es creu justa i de la qual es vol donar el suport i veu''. El campaner Ignasi Cortés ha compost per enguany un toc especial ''per aquelles campanes que colen emmudir''.

L'any passat el toc de campanes de la trobada es va dedicar a l'esport femení i al 2014 es va dedicar a les malalties rares.Jaume León afegeix que ''amb aquest acte es vol tornar a donar sentit als tocs de campanes que regien la vida des de l'antiguitat, fent crides a la societat o reclament una noble causa, com és la de preservar la nostra cultura i tradicions''. Aquesta trobada reunirà més de 1.500 persones i prop de 70 campaners d'Espanya i França.De la seva part, la professora de música Maria José Huete, del municipi de Soses (Segrià), afirma que ''quan ens ho demanen anem a escoles amb algunes campanes per explicar la seva història, els diferents tocs i les diferències que existeixen als diversos territoris''. Per aquest motiu, aposta per la divulgació perquè neixi l'interès, ja que considera que són coses que s'han quedat ''dormides''. ''Les campanes deixaran de tocar si ningú sap tocar-les'', afirma Huete. L'alcaldessa ha destacat també la importància de mobilitzar la societat, ''en aquest cas a través de les campanes, per despertar consciències i cridar l'atenció per a alguna cosa tant important com és conservar i transmetre la cultura i els nostres valors'', per la qual cosa aposta per la implicació de l'Administració.Un manifest per no silenciar les campanesDurant la Trobada de Campaners es farà un acte de reconeixement al municipi de Rosselló (Segrià), que va perdre el campanar de l'església parroquial de Sant Pere el passat mes de gener, i a l'Associació de Veïns del Barri Vell de Girona, després de la seva disputa amb l'Ajuntament de Girona que va prohibir el toc de campanes (ja restablert) després de la denúncia d'un hotel proper. Per aquest motiu, també durant la trobada es llegirà un manifest en favor de les campanes i el seu dret a viure.

ACN

directe!cat (20-04-2016)

 • Castell d'Os - Museu de Campanes - OS DE BALAGUER: Campanes, campaners i tocs
 • OS DE BALAGUER: Campanes, campaners i tocs
 • CONFRARIA DE CAMPANERS I CARILLONISTES DE CATALUNYA (OS DE BALAGUER) : Tocs i altres activitats
 • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © directe!cat (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-03-2023
  Convertir a PDF