Estudiaran amortir el so de les campanes de la catedral

L'Ajuntament vol mirar la viabilitat tècnica perquè les campanes toquin de nit sense superar el màxim permès

Les campanes de la catedral ra no toquen de nit - Autor: CAPÍTOL DE LA CATEDRAL
Les campanes de la catedral ra no toquen de nit - Autor: CAPÍTOL DE LA CATEDRAL

L'Ajuntament de Girona té previst estudiar la viabilitat tècnica per incorporar un sistema que amorteixi el so de les campanes de la catedral durant la nit i garantir així que continuïn tocant, però complint la normativa acústica nocturna de la ciutat. Així ho va avançar el regidor de sostenibilitat i portaveu de CiU, Carles Ribas, dilluns en el ple municipal si també ho veu bé el capítol de la catedral.

En aquest sentit, Ribas va admetre que l'estudi que van dur a terme tècnics municipals després de la queixa de l'establiment hoteler va permetre contrastar que durant la nit el so a determinats punts s'acostava a 60 decibels, una xifra que supera els 40 o 45 decibels que com a molt es poden emetre en horari nocturn. Davant d'aquesta realitat, el consistori, conjuntament amb el capítol, va decidir que les campanes deixessin de tocar de nit i evitar judicialitzar el cas. Ribas, però, va avançar la voluntat del govern d'escoltar els veïns del Barri Vell i veure quina decisió prenen.

D'altra banda, la viabilitat tècnica per amortir el so de les campanes durant la nit suposaria una inversió que encara s'està calculant i que podria ser alta. Aquesta fórmula ja té precedents a Catalunya, com és el cas d'Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), on uns nouvinguts al poble van silenciar les campanes i el sistema per amortir el so va permetre recuperar-ne el repic. En aquell cas, la inversió es va fer a parts iguals entre el Bisbat i l'Ajuntament. L'oposició en bloc va reclamar explicacions sobre la decisió presa, que va generar rebombori ciutadà.

Des del Bisbat de Girona es van mostrar sorpresos ahir per la proposta d'amortir el so de les campanes, si bé opinen que tot es pot estudiar. En qualsevol cas, i segons aquestes fonts, estan a l'expectativa del que resolguin els veïns i en espera de la proposta municipal.

Els veïns es reuneixen avui

L'Associació de Veïns del Barri Vell de Girona no vol llançar la tovallola i demà consultarà en assemblea als seus associats quines mesures poden emprendre per recuperar els repics de les campanes de la catedral. El regidor Carles Ribas ja va avançar aquest cap de setmana a alguns veïns abans del ple, durant un acte institucional, que l'Ajuntament no pot contravenir l'ordenança de soroll a la via pública, però sí valorar com es pot amortir el soroll. Aquesta és una proposta que s'explicarà en l'assemblea extraordinària –prevista per avui a les vuit del vespre al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal–. L'assembla té un punt destacat: informar sobre el resultat de l'estudi de sorolls al barri. A més, en la reunió, que es preveu multitudinària, s'exposarà als veïns que l'associació en cap moment va estar informada de les negociacions a tres bandes entre el Bisbat, l'Ajuntament i l'establiment denunciant, l'hotel Històric, sobre l'acció de silenciar les campanes a la nit.

TRILLAS, Joan; VILÀ, Dani

El Punt (10-02-2016)

 • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF