L'albergueria de Vic presenta el nou cicle 'Sons i Silencis'


Una exposició fotogràfica d'Anna Pagespetit mostra a Vic disset imatges del procés de fosa de les noves campanes del monestir i l'església deSant Pol de Sant Joan de les Abadesses. Aquest procés es va fer a Alemanya el 20 gener del 2006. L'autora ha concebut les imatges des d'un punt d'interès artístic on ha seleccionat els aspectes mésplàstics 'de la llum i foc del procés' en detriment de 'la imatge final de les campanes', que no es veuen en les fotografies exposades.

Aquesta mostra, batejada com 'Ardència. La Fosa del so', obre el nou cicle'Sons i Silencis' de l'albergueria, el centre de difusió cultural delBisbat de Vic. El cicle està format per un total de cinc exposicionsque es podran veure fins a l'agost del 2009. El comissari del cicle,Dani Font, considera que els conceptes so i silenci, que són els eixos del nou cicle, s'han de concebre 'des d'una perspectiva àmplia i no només des d'una perspectiva exclusivament física'.

Per Dani Font s'ha d'entendre el silenci com a 'moment de reflexió','escoltar' o 'llegir' en contraposició de moments igualment importants com els de 'parlar, vendre, proposar, dir', etcétera. Per Dani Font es busca 'la dualitat entre acció i reflexió'.

Dani Font diu que van decidir obrir el cicle amb aquesta exposició perquè 'el so i el silenci de les campanes és un aspecte cultural molt potent en l'àmbit sonor' dels pobles i pel fet que el procés de fosa de campanes representa 'la concreció artística d'un procés llarg'.

L'autora de l'exposició, Anna Pagespetit assegura que la fascinació per aquest procés va venir del fet que 'no en tenia ni idea' de com era el procés de fondre una campana. Entre d'altres, l'artista ripollesa admet que la va sorprendre veure com es 'fon una campana sense que es vegi cap campana' perquè el motlle està enterrat amb terra. Pagespetit defineix el procés com un 'ritual'. La fotògraf va viatjar el 20 de gener de 2006 a la foneria Bachert de Karlsruhe, al Baden-Wutenberg alemany, en una expedició organitzada per la parròquia de Sant Joan de les Abadesses per presenciar com es fonien les noves campanes dels temples cristians del municipi ripollès.

Anna Pagespetit ha estudiat relacions públiques i fotografia a Barcelona. Des de l'any 1988 viu a Sant Joan de les Abadesses. Pagespetit es dedica professionalment a la fotografia i és membre del'Associació de fotògraf professional de les comarques catalanes i del Fotocat.

Desprès de les fotografies d'Anna Pagespetit, el cicle continuarà amb una instal·lació interactiva d'Àlex Monés i Jordi Puig (20 de juny al 28 de setembre). Es tracta d'una exposició 'interactiva' que serà la primera incursió de l'Albergueria en l'art digital en paraules de Dani Font.

Posteriorment s'hi podrà veure 'Josep Esteve. Poemes i dibuixos (10 d'octubre al 21 de desembre) on hi haurà una mostra dels 400 dibuixos d'aquest capellà coincidint amb l'edició d'un llibre seu.El cicle 'Sons i silencis' presentarà l'escultura religiosa contemporània de Venancio Blanco (entre febrer i maig del 2009) i acabarà amb una visió que sobre aquests dos conceptes tenen diferents sectors professionals (entre el maig i l'agost).

MésOsona.cat (04-03-2008)

 • SANT JOAN DE LES ABADESSES: Campanes, campaners i tocs
 • BACHERT, GLOCKENGIEßEREI (KARLSRUHE) : Inventari de campanes
 • Fabricació, fosa de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © MésOsona.cat (2008)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF