Francesc Llop farà l´inventari de campanes de catedrals d´Espanya

Encàrrec del Ministeri de Cultura

El Ministeri de Cultura ha encarregat al valencià Francesc Llop, president de l´Associació de Campaners de la Catedral de València, la el·laboració del primer inventari de les campanes de totes les catedrals d´Espanya que ascendeixen a més d´un miler de peces, informaren fonts de l´arquebisbat a través d´Avan.

El treball, que es prolongarà al llarg de cinc anys, ha començat ja amb la catalogació de les torres de les Catedrals de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana.

De totes les inventariades fins el moment per Llop, les campanes de la torre del Micalet de la Catedral de València la Caterina, de l´any 1305, i el Micalet, de 2,4 metres de diàmetre, són la més antiga i de major dimensió, va indicar Llop.

Igualment, el responsable de l´estudi assegura que només la torre del Micalet, junt a les de les catedrals de Sant Feliu i de Solsona, conten amb equips de campaners, el que permet conservar en bon estat les campanes.

L´inventari de campanes de les catedrals d´Espanya, que inclou fotografies i gravacions sonores dels seus tocs, preten quantificar el valor històric i patrimonial de les campanes, conèixer el seu estat de conservació i realitzar propostes de restauració, segons va assenyalar Llop, que és doctor en Antropologia, expert en restauració de campanes i un dels impulsors del Gremi de Campaners Valencians.

Segons Francesc Llop, a qui acompanya en el treball la seua esposa Carmen Álvaro, també especialista en campanes, estan apareguent més peces de les previstes. Així mateix, l´estudi està evidenciant els greus desperfectes que ocasionen els excrements de coloms així com la necessitat d´actuar el més ràpid possible per a detindre el desgast.

Conferència a Bancaixa

Per altra part, Francesc Llop participa hui, al Centre Cultural Bancaixa, a la conferència La cultura de la campana. L´acte, organitzat per la Real Sociedad Económica de Amigos del País, contarà també amb la presència de Javier Martín, president del Gremi de Campaners Valencians; Salvador Mollà, doctor en Geografia i Història i epigrafista de campanes i Juan José Vilata, membre de la junta de govern de La Económica.

Europa Press
"Levante - El Mercantil Valenciano" (09/06/2005)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • LLOP i BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Catedrals: Bibliografia
 • Inventari de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar simple
  Buscar complet
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-08-2020
  Convertir a PDF