Una campana de 400 anys baixa per primera vegada del Miquelet

«El Manuel», de 1.500 quilos, serà restaurada a Albaida

Una grua de grans dimensions baixarà demà des de la torre del Miquelet la campana El Manuel, de 1.500 quilos, que serà sotmesa a la seua primera restauració des que va ser fosa el 1621, segons fonts de l´associació de Campaners de la Catedral.

Els treballs consistiran en la restauració tant de la campana com del jou de fusta, «per a millorar les condicions de seguretat per al toc manual, ja que el jou actual, no molt antic, presenta certes deficiències i desgastos, propis de l´Ús», han assenyalat fonts de l´arquebisbat.

La peça serà baixada pels membres del Gremi de Campaners a partir de les 10.30 hores amb l´autorització tant del Consell de la Catedral com de la Generalitat i serà traslladada a Albaida, on serà restaurada al llarg de dos mesos per una empresa especialitzada. Els treballs es finançaran mitjançant subvencions i altres actuacions dels Campaners de la Seu.

La campana té la nota fa sostingut i és la mitjana de les que es volten. El Manuel s´encarrega, entre d´altres tocs, del diari «tancament de muralles», que sona cada vesprada.

Una vegada concloga la restauració, la campana s´exhibirà durant unes setmanes a la Catedral, abans de ser pujada a la torre. Aquesta exposició coincidirà amb la celebració de diversos centenaris de la Seu, entre ells els 700 anys de la campana Caterina o els 300 anys de la Consueta de Ferrera, que és la partitura dels tocs de campanes.

Els Campaners de la Catedral de València s´encarreguen des del 1988 dels tocs manuals de les campanes de la Seu i han estat impulsors de nombroses iniciatives, entre elles el trasllat de sis campanes gòtiques valencianes a l´Expo de Sevilla o una pàgina a internet.

"Levante - El Mercantil Valenciano" (29/04/2005)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • ELECTRORECAMP S. L. (ATZENETA D'ALBAIDA) : Intervencions
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Una campana de 400 anys baixa per primera vegada del Miquelet (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF