El militar Martínez Anido va apadrinar una de les campanes del nostre campanar

Data de l’any 1925, mentre que la petita i més antiga data de l’any 1901 i mossčn Baptista Sales en va ser el padrí.

Aquestes dades formaran part de llibre que Jesús Martínez, “El Campaner foraster”, estŕ preparant sobre les campanes de la demarcació i que veurŕ la llum el proper Sant Jordi.

Inscripció amb el nom del padrí de la campana Santa Bŕrbara” - Autor: MARTÍNEZ, J.
Inscripció amb el nom del padrí de la campana "Santa Bŕrbara” - Autor: MARTÍNEZ, J.

Avui, i com vam avançar ahir, tornem a tractar el tema del Campaner Foraster que estŕ portant a terme un estudi, encarregat per la Diputació, sobre les campanes de més de 300 campanars de la Demarcació de Tarragona i que estŕ concloent a les Terres de l’Ebre.

Jesús Martínez és campaner de la Catedral de Tarragona i un dels guies que fa les visites educatives de Cňdol a la Prioral de Reus i la persona que estŕ realitzant aquesta investigació.

El passat divendres va ser el torn per visitar el nostre campanar i extreure’n les dades necessŕries per deixar-ne constŕncia al llibre que es publicarŕ amb el resultat del seu treball.

La visita al nostre campanar, la va fer acompanyat del regidor de Governació de Santa Bŕrbara, Antonio Olles. Entre els dos en explicaven que desprčs de fer-les sonar, (cosa que va deure de sorprendre a més d’un veí ) i fer un bon grapat de fotos de les protagonistes de l’estudi, es va poder constatar l’antiguitat de la menys dos de les 3 campanes que tenim. Una, la petita, que va ser apadrinada per mossčn Baptista Sales, estŕ datada a l’any 1901 i és la més vella. La segona té data de l’any 1925 i com a curiositat, els nostres invitats explicaven que, el padrí consta que va ser Severiano Martinez Anido, Governador Civil de Barcelona i desprčs Ministre de Governació durant la dictadura de Primo de Rivera als anys 20.

<p><center><img src=
Les campanes del nostre campanar - Autor: MARTÍNEZ, J.

Aquestes dades, i altres recollides per l’investigador al nostre campanar, figuraran, juntament amb les de la resta dels més de 300 campanars visitats al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, al llibre que segurament es publicarŕ per Sant Jordi, ja que aquesta mateixa setmana, Jesús Martínez deia que tenia previst acabar el recompte de campanes i començar a elaborar els textos per a la publicació.

L’estudi de les campanes és un encŕrrec de la Diputació de Tarragona amb l’objectiu de recollir i guardar aquella informació que actualment no es pot trobar a cap arxiu, per poder transmetre-la a les noves generacions. Un estudi encomanat a l’empresa Cňdol Educació de la que en formen part diversos professionals relacionats amb el camp de l’educació i altres disciplines i que es dedica a la creació de projectes de educatius per a centres, museus o institucions

ROIG, J; T. G.

La Plana Rŕdio (20-01-2015)

 • SANTA BŔRBARA: Campanes, campaners i tocs
 • GRUP DE CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE TARRAGONA (TARRAGONA) : Tocs i altres activitats
 • MARTÍNEZ, JESÚS (EL CAMPANER FORASTER) (TARRAGONA): Tocs i altres activitats
 • Inventari de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © La Plana Rŕdio (2015)
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-08-2019
  Convertir a PDF