Primera restauració del campanar de la Catedral en 238 anys

Les obres inclouen la recuperació dels sons originals de les campanes

Els instal·ladors de la complexa bastida que aquest estiu ha anat creixent al voltant del campanar aquesta setmana ho deixaran tot a punt perquè un equip de restauradors i picapedrers netegin les vuit cares de la torre. Serà el primer cop que l'arreglaran des del 1764, l'any en què la seva construcció es va donar per acabada. La intervenció està pressupostada en uns 600.000 euros (uns 100 milions de ptes), una part dels quals es destinen al mecanisme de les campanes.

En aquests dos segles i mig de vida, la torre més característica de la ciutat ha estat testimoni d'esdeveniments com la guerra del Francès, de la qual guarda unes quantes cicatrius causades per impactes de projectils. Els agents destructors més importants, però, han estat la pluja i la contaminació, especialment nocives per a la pedra nummulítica que es va fer servir per aixecar els murs entre el 1580 i el 1764. És, a grans trets, la mateixa patologia detectada a la veïna façana barroca, recentment restaurada.

La intervenció al campanar tindrà, dones, similituds amb la de la façana, encara que la ciutat trobarà a faltar un gran teló decorat com el que va cobrir l'estructura corresponent. Si no surt un patrocinador a Última hora; la bastida del campanar es taparà amb unes lones merament funcionals. L'estructura d'aquesta restauració potser no és tan espectacular com la primera, però és molt més complexa perquè és molt més alta - el campanar supera els 60 metres - i perquè el tram final té vuit cares. A més, la superfície a tractar supera els 1.050 metres quadrats de la façana. La feina de netejar i reparar els murs, així com l'arranjament de la coberta, s'ha encarregat a una empresa diferent de la que va tenir cura de la façana. Es tracta de CPH, de Burgos, especialitzada igualment en edificis monumentals.

Si es compleixen els terminis previstos, el nou campanar es podrà estrenar per Setmana Santa de l'any vinent, després de gastar els 600.000 euros pressupostats, que constitueixen l'Última partida dels 2,4 milions d'euros que van avançar el bisbat, la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament per a les obres més urgents. Les següents fases de restauració de la seu seran a càrrec del pla de catedrals de l'Estat i la Generalitat.

Vells sons i nova tecnologia per a la Beneta

R.E. - Les campanes de la Catedral es van col·locar el 6 de setembre de 1759, cinc anys abans que s'acabés l'edifici amb la instal·lació del característic penell en forma d'àngel, substituït per una rèplica el 1960. Entre les obres que començaran els pròxims dies figura la reestructuració del mecanisme de les campanes, que es penjaran en una nova plataforma. A les campanes existents en l'actualitat (capitanejades per la Beneta, coneguda com la Bomba) se'ls n'afegiran dues més. Es pretén completar un grup que permeti rescatar els sons tradicionals amb els quals des de la torre s'avisava el poble, per exemple, de l'inici de la festa major o de les celebracions mitjanes, es tocava a morts i, és clar, s'informava de l'hora. Tots aquests codis, i alguns altres (que no seran ni les tocades de sometent ni de foc ni d'aiguat perquè ja no tindrien utilitat, segons va explicar ahir el president del capítol, mossèn Gabriel Roure), es tornaran a sentir, però ara activats no pas per uns esforçats campaners que estirin unes cordes sinó per un programa informàtic.

Ramón ESTÉBAN (Girona)
"El Punt" (17/09/2002)
 • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt (2002)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF