Església de Sant Sebastià d'Estaron

Església de Sant Sebastià d'Estaron - Autor: VENTURA DEVESA, Andreu
Església de Sant Sebastià d'Estaron - Autor: VENTURA DEVESA, Andreu

L’Andreu Ventura Devesa visitava Estaron, poble del municipi de la Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà), situat en un coster del vessant occidental de la serra d’Aurati, a l’esquerra de la Noguera Pallaresa, davant la vall de Baiasca, i retratava la seva església parroquial advocada a Sant Sebastià, de la que la descripció tècnica ens explica ; edifici d'una sola nau i absis semicircular orientar al sud-est amb presbiteri diferenciat il•luminat pel migdia per una finestra esqueixada. A l'exterior l'absis apareix compartimentat per cinc bandes llombardes de tres arcuacions cada una. A la banda central s'obre una finestra d'arc de mig punt. És curiós el fet que a les bandes llombardes no arribin fins al nivell del sòl. Al costat de migdia s'aixeca un robust campanar de cadireta amb tres arcs per campanes, adossat a l'església i amb una arcada de pas a la base. La porta d'accés es troba també en aquest costat. Es tracta d'un senzill arc de mig punt que descansa sobre una imposta llisa. A la coberta, de llicorella a dues aigües, s'observa que se li ha volgut donar una inclinació superior a la original.

En el mur de ponent, en el que fora el vèrtex de la primitiva coberta hi ha una mènsula esculpida. Es conserva part del paviment original de còdols.

Sant Sebastià disposa d’un comunidor ‘especial’ , aquestes edificacions auxiliars sortosament són freqüents al Pallars, la major part són de planta quadrada i llosat piramidal, allò que li atorga al de Sant Sebastià el caràcter d’especial és la presència d'absis o absidioles.

VENTURA DEVESA, Andreu

Relats en català (09-08-2014)

 • Parròquia de Sant Sebastià d'Estaron - LA GUINGUETA D'ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • LA GUINGUETA D'ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Relats en català (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-03-2023
  Convertir a PDF