Santa Maria de Gardeny beneeix dos noves campanes

Porten el nom de Santa Maria i Sant Josep

La parròquia de Santa Maria de Gardeny de Lleida va viure el passat diumenge 27 de juliol una jornada històrica, amb l’Eucaristia de benedicció de dues noves campanes, presidida pel Bisbe de la diòcesi Mons. Francesc Xavier Ciuraneta.

Les dos campanes van ser exposades als peus del presbiteri on hi romandran fins a la seva col·locació en la torre campanar de la parròquia, que es veurà realçada, a més a més, amb la instal·lació d’un rellotge amb tres esferes, una per cada cara de la torre.

Aquest rellotge connectat amb les campanes, donarà les hores i tocarà a l’hora de l’àngelus, a les 12 del migdia i de l’oració del vespre a les vuit de la tarda.

Homenatge al Rector Emèrit Mn. Josep Juvilà

La benedicció fou també el bateig de les dos noves campanes amb el nom de Santa Maria de Gardeny, la més gran (120 quilos) en honor de la titular de la parròquia i Sant Josep, la petita (40 quilos) en record i homenatge al que fou fundador i rector emèrit de Santa Maria de Gardeny, Mn. Josep Juvillà.

L’actual rector Mn. Gerard Soler ha manifestat la seva satisfacció i la de tota la comunitat parroquial davant l’estrena de les noves campanes: «...la gent està molt contenta. Aquestes campanes tenen per a nosaltres un gran significat, doncs han estat sufragades mercès a una «dèixa» de Mn. Josep Juvillà, per això ho hem fet tot en homenatge a ell, que fou qui inicià la construcció d’aquest temple i ara d’alguna manera es com si fos el seu coronament. Jo els hi dic als fidels que quan sentin sonar la campana Sant Josep es recordin de Mn. Josep».

Foses a Cantàbria

Les dues campanes han estat foses en al foneria d’un dels millors fonedors de campanes existents en l’actualitat, el càntabre Abel Portilla. Porten cada una d’elles la seva signatura gravada a la campana i la corresponent imatge de Sant Josep i Santa Maria, amb la data simbòlica de 15 d’agost de 2003.

Una vegada col·locades al cim del modern i funcional campanar, a la vora de l’actual campana, que pesa 60 quilos, la casa Carvajal Corredera, instal·ladors lleidatans de campanes que actualment treballen en els campanars de les catedrals de Mallorca i Girona, instal·laran un sistema electrònic per als tocs litÚrgics i posaran en funcionament tot el conjunt de les tres campanes de Santa Maria de Gardeny, segons projecte i sota la direcció de Josep Carvajal.

J. C.
"Diòcesi de Lleida" (14/09/2003)
 • Parròquia de Santa Maria de Gardeny - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CARVAJAL CAMPANES (ALCOLETGE) : Intervencions
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Inventari de campanes
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Intervencions
 • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Diòcesi de Lleida (2003)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 10-08-2022
  Convertir a PDF