El carilló del Palau

Vista de les campanes del carilló del Palau de la Generalitat
El carilló es pot accionar automàticament o de forma manual

L'actual carilló del Palau de la Generalitat, un dels dos Únics que hi ha al territori espanyol, té 49 campanes i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de 4 octaves musicals, li dóna la categoria de carilló de concert.

Va ser construït per la casa Petit i Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Holanda), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya.

Aquest carilló es pot accionar de dues maneres: automàticament o de forma manual. El dispositiu automàtic està programat perquè toqui a cada hora, des de les 8 del matí fins les 8 del vespre, amb diferents melodies d'una durada aproximada de 2 minuts. Les peces musicals que formen l'actual banda automàtica són melodies tradicionals catalanes, algunes de les quals són molt antigues i de gran valor musical.

Quan s'acciona manualment, el carilló és un instrument sonor singular que permet d'interpretar tota mena de composicions musicals escrites expressament per a ell, així com adaptacions d'obres de tots els gèneres.

Al carilló del Palau, hi han actuat famosos concertistes de diversos països d'Europa. El primer diumenge de cada mes, a les 12 del migdia, la carillonista del palau interpreta un concert de mÚsica clàssica o popular. Per Nadal i per la festa de sant Jordi se celebren concerts extraordinaris.

"Generalitat de Catalunya" (2005)
 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • REVERTÉ, ANNA MARIA (BARCELONA) : Tocs i altres activitats
 • Carillons: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Generalitat de Catalunya (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF