La Parròquia del Pilar estrena quelcom més que campanar i campanes

La Parròquia del Pilar estrena quelcom més que campanar i campanes - Autor: BISBAT DE LLEIDA
La Parròquia del Pilar estrena quelcom més que campanar i campanes - Autor: BISBAT DE LLEIDA

La Parròquia de la Mare de Déu del Pilar estrenarà campanar i campanes aquest dissabte, 11 d’octubre, a les 8 del vespre, en el moment que el bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris oficiï la seva benedicció, pas previ a la celebració de l’eucaristia. D’aquesta manera, es completa la construcció d’un temple obert des de 1997 i ho fa donant a l’edifici un simbolisme de gran qualitat espiritual i estètica, ja que ofereix els tres símbols cristians més significatius: la creu damunt la teulada, el Crist ressuscitat, que emergeix de la creu damunt l’altar, i el campanar a l’entrada de l’Església. El vicari general del Bisbat i rector ‘in solidum’ de la parròquia, Mn. Ramon Prat, explica que el temple del Pilar unifica el simbolisme espiritual i cultural de l’Església a Lleida. “Sobre la teulada hi ha el símbol de la creu, que es pot observar des de tot arreu i que recorda la mort del Crist i el dolor del món. Dins del temple, justament damunt l’altar, hi ha el Crist ressuscitat que emergeix de la creu, obra de l’artista Antonia Aguiló, i és una catequesi permanent de la bona nova del Misteri Pasqual del Crist. Finalment, al costat de la porta d’entrada hi ha el campanar inaugurat, que simbolitza l’Església de la Pentecosta, és a dir l’Església vivent, amb 2000 anys d’història, que continua anunciant la Bona Nova del Crist Ressuscitat a la societat del nostre temps”.

Per Mn. Prat, aquests tres símbols s’unifiquen en el cartell que hi ha a l’atri del temple, obra de l’artista Amadeu Bonet, que ens recorda l’essència de la vida cristiana. Són les paraules del comiat de Jesús el Dijous Sant al Sant Sopar: “Estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat”.

“Hem d’afegir –diu, Mn. Ramon Prat–, que el passatge de vianants que hi ha davant la porta principal del temple, també, ofereix un altre simbolisme antropològic significatiu, en relacionar el temple amb les cultures de l’entorn del cristianisme. Es tracta de tres arbres, que representen la natura i la creació de Déu: el xiprer, símbol del cristianisme, l’olivera, símbol del judaisme i la palmera, símbol de l’islam. Aquest simbolisme de la natura, cada vegada que passem pel seu davant, ens recorda la importància del diàleg intercultural i interreligiós en el nostre temps, en el camí comú de totes tres tradicions religioses vers la fraternitat, la justícia i la pau”.

El projecte de la torre del campanar ha estat elaborat i executat pels arquitectes Guillem Sàez i Àngel Corbella, mentre que les campanes són obra de l’escultor japonès Ken Masuda, que s’ha inspirat en les que va idea Antoni Gaudí per la Sagrada Família.

La Parròquia del Pilar està agermanada des de fa dos anys amb la de Santa M. Magdalena, un temple on també hi ha l’empremta d’importants artistes lleidatans. “Entorn dels anys 60 del segle passat, gràcies a la clarividència del seu rector Mn. Màrius Rodrigo i de la comunitat parroquial, va encomanar les pintures del temple al Lluís Trepat i les escultures al Lleandre Cristòfol, dos dels artistes lleidatans més eminents d’aquell temps”, diu Mn. Prat. Una unitat pastoral que unifica en els seus edificis el simbolisme religiós, però també el cultural, social i estètic de la ciutat.

BISBAT DE LLEIDA

bisbatlleida.org (10-10-2014)

 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • MASUDA, KEN : Inventari de campanes
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © bisbatlleida.org (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF