El mNACTEC celebra la Diada amb un concert de carilló

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) celebrarà la Diada de Catalunya, el proper 11 de setembre, amb un concert de carilló. El recital, que tindrà lloc a la una del migdia, comprendrà dinou peces, que inclouran cançons populars catalanes, temes de pel.lícules, valsos i sardanes

El concert començarà amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya, 'Els segadors', i continuarà amb una selecció de deu tonades populars catalanes, que inclouran peces tan conegudes com 'El rossinyol', 'La pastoreta', 'El ball de la civada' o 'El senyor Ramon', entre d'altres.

A continuació, les campanes del carilló recrearan cançons que el cinema ha fet populars, com 'Moon River' o 'Only you'. El concert prosseguirà amb la interpretació de la 'Serenade' de Schubert, 'El Danubi blau' d'Strauss i la sardana 'Llevantina', i es clourà amb les notes del 'Cant de la Senyera'.

El carilló del mNACTEC, que va ser inaugurat el passat 5 de juliol, és el mateix que havia estat instal.lat a la Torre del Rellotge del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat des del 1927 fins al 1976. En el seu nou emplaçament, el rellotge marca els quarts i les hores amb la mateixa melodia que fa servir el 'Big Ben' de l'abadia de Westminster, a Londres. A més, quatre cops al dia, gràcies a un tambor rotatiu similar al d'una caixa de mÚsica, recrea les tonades dels Goigs de Nostra Senyora de NÚria, la Ballada dels Goigs de Nostra Senyora de Montserrat, la Cantiga CCLXXIX d'Alfons X El Savi i els Goigs de Nostra Senyora del Roser. A part d'aquestes interpretacions, és previst que, al llarg de l'any, coïncidint amb festes o esdeveniments significatius, se celebrin petits concerts en els que es podrà veure com es toca aquest instrument.

Lluís PALà
"TV 20 Terrassa" (2001)
 • Carilló del Palau de la Generalitat de Catalunya - BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Carilló del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) - TERRASSA: Campanes, campaners i tocs
 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • TERRASSA: Campanes, campaners i tocs
 • Carillons: Bibliografia
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © TV 20 Terrassa (2001)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF