Vilanova de Prades vol recuperar el toc manual de campanes

La setmana passada es va dur a terme una jornada de portes obertes al campanar i una xerrada

Els assistents van poder repicar la campana. - Autor: CCCB
Els assistents van poder repicar la campana. - Autor: CCCB

El passat dimecres 13 d'agost, una quarantena de veïns de Vilanova de Prades van participar a la primera jornada de portes obertes del campanar de la població. En grups de deu persones, es van fer visites guiades al campanar de la mà de Jordi Cervelló i Jesús Martínez membres del Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona. La visita, va permetre als assistents repicar la campana Montserrat seguint els tocs més comuns.

La jornada acabava a les set de la tarda a l'església parroquial on una setantena de persones assistien a la xerrada 'Fem Campana' a càrrec de CÒDOL Educació. En el decurs de la conferència, Jesús Martínez, educador i membre del Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona, va desgranar la història de la campana des dels seus orígens, 3.000 anys aC, fins als nostres dies; el procés de fosa de l’instrument; els campanars i, els tocs. La xerrada va acabar amb la projecció de diferents vídeos que ofereixen una panoràmica dels sistemes de toc de campanes manuals d’arreu d’Europa

La iniciativa va comptar amb el suport de la Parròquia de la Transfiguració del Senyor de Vilanova de Prades, de l’Ajuntament de Vilanova de Prades, del Servei de Cultura i Joventut del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i de CÒDOL Educació.

La campana Montserrat de Vilanova

De fet, actualment, la campana assenyala cada mitja hora i les hores en punt i fa els tocs de missa i de difunts a través d'un mecanisme automàtic. Com en moltes poblacions, si hi ha un tall de subministrament elèctric, la campana es fa sonar manualment amb l'ajut d'una corda sense pujar al campanar.

L’Ajuntament de Vilanova de Prades però, està treballant en la reparació de l’estructura de la campana perquè en les diades més solemnes es pugui tornar a pujar al campanar a tocar-la manualment fent-la girar amb totes les garanties de seguretat.

La Campana Montserrat, única supervivent de la Guerra Civil a Vilanova de Prades, va ser fosa l’any 1930 a Madrid (Carabanchel Bajo) per Constantino de Linares Ortiz. Està instal·lada, seguint els patrons tradicionals, en un jou de fusta amb contrapès, també de fusta, i subjectada per uns tirants de ferro. Del jou surt una palanca o braç de fusta que permet ventar-la (i fins i tot fer-la giravoltar completament). S’hi poden llegir aquestes inscripcions: «+ VIRGEN DE MONTSERRAT ORA PRO NOBIS +» i «VILANOVA DE PRADES AÑO 1930».

Es va pujar al campanar en grups de deu persones - Autor: CCCB
Es va pujar al campanar en grups de deu persones - Autor: CCCB
La jornada va acabar amb una xerrada a l'església - Autor: CCCB
La jornada va acabar amb una xerrada a l'església - Autor: CCCB

Redacció
laconcadiari.cat (20-08-2014)
  • Parròquia de Sant Salvador - VILANOVA DE PRADES: Campanes, campaners i tocs
  • VILANOVA DE PRADES: Campanes, campaners i tocs
  • GRUP DE CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE TARRAGONA (TARRAGONA) : Tocs i altres activitats
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © laconcadiari.cat (2014)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 44 Visitants: 44 Usuaris: 0