Les campanes d'Alfarrasí

Abans de parlar de les característiques musicals concretes de les campanes d’Alfarrasí, cal recordar unes nocions associades a aquest instrument tan especial.

La campana és un instrument de percussió que es caracteritza per tindre cinc notes principals, afinades de la següent manera: la prima o nota de colp, que és la nota de la campana; l’hum, que és un subharmònic molt especial, una octava per baix de la prima; la tercera, sempre menor; la quinta, i finalment l’octava o harmònic superior.

Estem parlat de l’afinació teòrica de les campanes, de l’afinació ideal, que és la de les campanes de carilló. Les nostres campanes històriques no estan lluny d’eixa afinació, però les dell passat segle XX no sempre estan tan afinades. Per altra banda, importa més l’harmonització, és a dir la forma en que disposen relativament els cinc harmònics les campanes del campanar, que la seua afinació absoluta. Hi ha conjunts, com el de Cheste, amb sis campanes de 1770 aproximadament, que no estan totalment afinades, però que al estar harmonitzades entre elles produeixen un efecte musical notable. Un altre conjunt, dels anys quaranta, el de Sant Valer de Russafa de València genera també la mateixa sensació musical d’harmonia.

Per altra banda hi ha un curiós sentiment relacionat amb les campanes: amb el temps, la seua sonoritat, associada a actes rituals importants, tant festius com dolorosos, es va “afinant” poc a poc. En realitat l’oït s’habitua a elles, les reconeix com seues, i les pren com a referència.

Analitzem ara les tres campanes ubicades en la sala de campanes, numerades de menor a major tamany. Els harmònics estan mesurats en la nota i en centèsimes de semitó (cents) per damunt o per baix d’eixa nota:

Campana123
PrimaMi 5 +01Do 5 –14Sol 4 –49
Tercera menorFa# 5 +05Re # 5 +12La 4 –16
QuintaDo 6 +45Sol# 5 +06Do 5 +09
OctavaRe# 6 +34Do 5 –47Fa# 5 +16
Hum (suboctava)Re# 4 +20Si b 3 +35Fa 3 +14

LLOP i ÁLVARO, Francesc

(09-04-2002)

 • ALFARRASÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Acústica, afinació de les campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-09-2019
  Convertir a PDF