ROCA, Albert - Ruta per la parròquia i pujada al campanar

Ruta per la parròquia i pujada al campanar

Museus de Sitges organitza un cop més la visita guiada a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

Sabíeu que Santa Tecla té tres braços? Quantes sales de la parròquia heu visitat? Us hi heu fixat mai en els conjuts escultòrics? Heu pujat mai al campanar? Aquestes i moltes altres preguntes obtenen resposta en la visita a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla que els Museus de Sitges organitza un cop al mes. Dissabte passat se’n va fer una altra i, com és habitual, les places es van cobrir i el assistents van sortir entusiasmats. amb molt d’èxit, ja que s’omplen sempre les 20 places limitades en cada visita.

La primera visita guiada va ser l’any 2010, amb el doble objectiu de conèixer la profunda i interessant història de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla i que el públic pogués admirar les peces religioses de la col·lecció del Dr. Pérez Rosales, de valor incalculable, a l’espera del seu retorn en els museus. El passat mes de novembre, Museus de Sitges, amb la col·laboració de la rectoria, va establir un calendari estable de visites. La següent serà dissabte 28 de juny, sota prèvia reserva al 93 894 29 69.

La visita s’inicia i finalitza amb una salutació de Mossèn Pauses, que desitja que sigui un passeig molt profitòs, i amb un consell que rep amb un somriure la guia Montse Curtiada: “que no toquin les campanes”. I és que la visita al campanar és un dels moments estel·lars del recorregut.

Abans però, hauran conegut altres coses, com, per exemple que al costat del Baptisteri, on fins fa pocs anys s’havien batejat molts sitgetans –ara només en moments puntuals–,hi ha la immensa pintura Baptisme de Jesús per Sant Joan Baptista al riu Jordà, del recordat Pere Pruna.

Un altre dels al·licients és coneìxer les vides dels sants. Montse Curtiada apunta que “són apassionants; poca gent sap, per exemple, el significat dels tres claus que acompanyen la imatge de Santa Elena, o que Santa Tecla porta tres braços”. Curtiada també assenyala que molta gent desconeix que Santa Tecla “va ser la primera patrona de Sitges durant molts anys; a mitjans del segle XV molts feligresos adoraven Sant Bartomeu, fins que el 1665 va esdevenir el patró de Sitges”.

Tots dos sants, per cert, es poden veure en un destacat retaule, un dels elements recomanats de la ruta. Es tracta d’un fet molt recent i que “la gent agraeix molt, ja que se sap que els sants estan guardats a l’església però no es podien veure fins que arriba Festa Major”.

La visita és amena i didàctica: “molta gent ha vingut moltes vegades a la parròquia però no coneix la seva història, intento explicar-la de manera planera perquè després puguin tornar, acompanyats d’amics i familiars i els hi expliquin”. Molts dels visitants, més tard o més d’hora, tornaran a fer la visita, amb nous companys de viatge.

La història de l’orgue de Sitges i la seva gran qualitat, així com la seva situació estratègica, mereix un punt i apart en la visita, on la contemplació adquireix un protagonisme accentuat.

La petita aturada arriba amb la pujada al campanar, dividida en dos grups de deu persones; mentre uns coneixen la màgia que desprèn el campanar, altres gaudeixen de primera mà dels tresors de la col·lecció del Dr. Pérez Rosales.

El passeig continua amb tots els visitants meravellats pels grans tresors religiosos i la història que els acompanya. Un dels visitants fa la seva aportació sobre un fet que ha observat. La Montse Curtiada somriu i diu que “en prenc nota, i això ho puc incorporar la propera vegada”.

ROCA, Albert

L'Eco de Sitges.cat (09-06-2014)

 • Parròquia Sant Bartomeu i Santa Tecla - SITGES: Campanas, campaneros y toques
 • SITGES: Campanas, campaneros y toques
 • Visitas a campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © L'Eco de Sitges.cat (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualización: 04-02-2023
  Convertir a PDF