Les campanes de la parròquia de Sant Salvador s'automatitzaran

Una de les sis campanes del campanar de la parròquia de Sant Salvador - Autor: LAFURA.cat
Una de les sis campanes del campanar de la parròquia de Sant Salvador - Autor: LAFURA.cat

La parròquia de Sant Salvador ha decidit electrificar el campanar per tal de programar els tocs automàticament i recuperar, així, l’activitat regular de les campanes que, segons el mossèn Josep Maria Pradell, “els últims anys han anat emmudint” a causa de l’absència de persones que es puguin dedicar diàriament a aquesta tasca.

La intervenció, que consistirà a col·locar un electromartell a cadascuna de les sis campanes situades al pis inferior del campanar, permetrà restablir tocs tradicionals com el de crida a missa, el d'àngelus (sonarà a les 8 del matí, a les 12 del migdia i a les 8 del vespre), el de difunts i també els repics apropiats per celebracions com casaments, batejos o comunions.

Tal com ha explicat Xavier Mercader, membre dels Campaners del Vendrell, l'actuació no afectarà l'estètica del campanar i tampoc serà de caràcter irreversible. D'aquesta manera, els electromartells es podran desactivar en festivitats especials com la Festa Major, el Pa Beneït o Corpus, per tal que les campanes es puguin fer sonar de forma manual i no es perdi així la tradició.

Els treballs d'electrificació es preveu que estiguin enllestits abans del 22 de juny, dia en què coincidint amb la festivitat de Corpus s'inauguraran amb un repic de campanes uns minuts abans de la missa de les 8 del vespre. Mitja hora més tard, a la sala d'actes de la rectoria, Xavier Orriols oferirà una conferència sota el títol “Les campanes del Vendrell, passat i present” i s'obrirà al públic una exposició fotogràfica que repassa la història de les campanes de les diferents esglésies del municipi.

El projecte, finançat per la mateixa parròquia de Sant Salvador, compta amb un pressupost de prop de 10.000 euros, l'import corresponent al cost del material. Els treballs els executaran els mateixos Campaners del Vendrell en les seves hores lliures. Durant l’acte de presentació del projecte, celebrat dimarts, l’alcalde Martí Carnicer va destacar “la importància de recuperar aquesta part de la nostra història”, en referència als diferents tocs de campanes del Vendrell, i “a la vegada de modernitzar el campanar automatitzant-ne el funcionament”.

La campana del sometent, exposada de forma permanent

Coincidint amb el projecte de modernització del campanar, la parròquia de Sant Salvador ha decidit recuperar la campana del Sometent, la més antiga del temple vendrellenc, i exposar-la de forma permanent. Construïda l'any 1352, la campana havia estat situada originàriament a l'antic campanar de la parròquia però el 1784 va ser traslladada a l'actual campanar, on hi va estar fins al 1974, any en què va ser substituïda a causa d'una esquerda. Durant tots aquests anys es va refondre en diverses ocasions. La darrera vegada va ser el 1895 gràcies a l'aportació econòmica de Josep Àlvarez. La campana, de 600kg., s'ubicarà dins del temple parroquial, a sobre la porta d'accés al campanar.

LAFURA.cat

lafura.cat (27-05-2014)

 • Parròquia de Sant Salvador - EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DEL VENDRELL (EL VENDRELL) : Tocs i altres activitats
 • ORRIOLS I SENDRA, XAVIER (VILANOVA I LA GELTRÚ) : Tocs i altres activitats
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © lafura.cat (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 05-07-2022
  Convertir a PDF