IN MEMORIAM: ANTXON AGUIRRE SORONDO

Fallece el etnógrafo Antxon Aguirre Sorondo - Autor: TXEMA / DIARIO VASCO
Fallece el etnógrafo Antxon Aguirre Sorondo - Autor: TXEMA / DIARIO VASCO

Ens arriba la notícia, trista notícia, de que la Mort s'ha emportat a l'amic Antxon, fa uns pocs dies, el passat 30 de gener.

Antxon, basc, era enginyer tècnic-industrial, però potser per la seua formació tècnica es va interessar per nombroses instal·lacions tradicionals, com els molins, dels quals va escriure un Tratado de Molinología què és un llibre de necessària consulta.

Havia investigat sobre la txapela, les ermites, i molts altres aspectes de la vida tradicional dels bascos... i de les campanes també.

Tenim unes quantes publicacions seues en aquesta pàgina Web, i tenim el record d'una aventura que vam viure, ja fa molts anys, participant en el 8è Congrés Mundial de Carillons que va tenir lloc en Zutphen (Nederland) en 1990. Quina aventura: vam anar en dos cotxes, un que venia del País Basc, amb Antxon, Abel Portilla i dos campaners més; un altre que venia de València on érem quatre els campaners, membres del anomenat en aquell moment Gremi de Campaners Valencians, i ara Campaners de la Catedral de València.

S'ho passarem pipa, coneixent campaners i campanes i carillons, i altres maneres de menjar i de beure, i perdent-nos en l'autopista (no hi havia GPS, amb els quals arribes... o no).

Vam aprendre molt, tots, ja que compartíem experiències, maneres distintes de tocar... i vam assistir al descobriment per part d'Abel PORTILLA de noves maneres - al menys distintes - de fabricar campanes. Ell, que pensava a l'eixida que ho sabia tot, va descobrir, amb tots nosaltres, que queda tant per aprendre, per compartir...

Fa poc estiguérem a punt de coincidir amb Antxon: el passat 23 de novembre va tenir lloc una Jornada sobre la restauració de les campanes del Campanar, organitzada pels Amics de la Seu Vella de Lleida, en la qual Antxon havia de fer la ponència introductòria. I si, la va fer, però li la van haver de llegir, ja que per la seua malaltia no podia desplaçar-se tan lluny.

A la fi, què queda de tants esforços? El record de l'amistat, els múltiples treballs, l'alegria - immensa alegria - de les emocions, de les investigacions, de les descobertes compartides.

Descansa en pau, Antxon.

AutorAny
AGUIRRE SORONDO, Antxon - Las campanas1995
AGUIRRE SORONDO, Antxon - Toques de campanas de la Comunidad de Religiosas del Monasterio de Agustinas de Errenteria2006
AGUIRRE SORONDO, Antxon - Las campanas en la vida de las Comunidades Religiosas femeninas de Gipuzkoa1995
AGUIRRE SORONDO, Antxon - Abel Portilla, fundidor de campanas2010
AGUIRRE SORONDO, Antxon - Campanas y campaneros de Gipuzkoa2013

LLOP i BAYO, Francesc

(03-02-2014)

 • AGUIRRE SORONDO, ANTXON (DONOSTIA) : Investigador, escriptor
 • In Memoriam: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF