Donant corda al rellotge del campanar

La rellotgeria Font Belau celebra els 125 anys de l’obertura del seu negoci al Vendrell amb cava per la nit de cap d’Any

Des del 1894 s’encarreguen del correcte funcionament del rellotge del campanar

El rellotge del campanar del Vendrell - Autor: GUITART, Marc
El rellotge del campanar del Vendrell - Autor: GUITART, Marc

Els vendrellencs que aquesta nit del 31 de desembre es desplacin fins a la plaça Vella per escoltar les dotze campanades i celebrar l’entrada del nou any 2014 es trobaran amb el regal d’una copa de cava, gentilesa de la rellotgeria Font Belau i les caves Jané Ventura. La iniciativa ha sortit des de Font Belau, per celebrar els 125 anys d’obertura del seu negoci al Vendrell, i s’hi ha sumat Jané Ventura, que en compleix 100.

Els responsables de Font Belau van pensar que aquesta seria una bona manera de celebrar l’efemèride, donat que són ells qui s’encarreguen del manteniment del rellotge del campanar del Vendrell des de fa 120 anys. Tal com explica Josep Ramon Balcells, la rellotgeria Font Belau va obrir les seves portes a la capital del Baix Penedès el 1889. Provinent de Barcelona, previ pas per Vilafranca, Josep Belau va ser qui va obrir l’establiment ja al carrer Alt, tot i que no al mateix lloc on està ara.

«Va ser el primer rellotger del Vendrell, amb el qual es va convertir amb el rellotger del poble», explica Balcells. En aquells temps, el funcionament del rellotge del campanar depenia del serè, i no sempre rutllava del tot bé. El 1894, només cinc anys després d’haver obert al Vendrell, Font Belau es va fer càrrec del funcionament d’aquest rellotge, un cop l’ajuntament va acordar que aquesta tasca corresponia al rellotger del poble.

Com recorda Balcells, «aquesta era una tasca que s’havia de fer cada dia, sense vacances», i que durant molts anys va ser manual, pujant cada dia les peses que feien anar el mecanisme. No va ser ja fins a la dècada dels anys 80 del segle XX quan el mecanisme es va motoritzar, i el rellotge va començar a funcionar de manera més o menys autònoma amb un temporitzador. Tot i això, encara cal fer revisions setmanals per a assegurar-ne el correcte funcionament. Durant cinc generacions aquesta ha estat una feina que han fet els diferents responsables de Font Belau, passant la responsabilitat de pares a fills.

GUITART, Marc

Nació Digital (31-12-2013)

 • EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • RELLOTGERIA FONT BELAU (EL VENDRELL): Inventari de rellotges
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Nació Digital (2013)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-10-2020
  Convertir a PDF