«El repic alegre de les campanes és senyal de festa i d´alegria»

Que sonin les campanes

Diari de Girona presenta un suplement especial en motiu de les festes sobre les campanes de la ciutat

Per parlar de campanes a Girona cal tenir present d´entrada tres coses: els llibres publicats fins avui, que són pocs i antiquats; l´abans i el després de la Guerra Civil; la literatura escrita al seu entorn i el seu simbolisme. Pel que fa als llibres publicats cal dir que el més valuós –Josep Grahit, Les campanes de Girona, 1926- té ben poc sentit després de la Guerra Civil, puix que la immensa majoria de les campanes allí inventariades van ser confiscades i foses l´any 1936 per fer-ne munició. Les campanes de la Catedral de Girona del Dr. Josep Calzada és un referent bàsic per a parlar de les campanes de la Catedral. L´any 1997, Carles Sapena va publicar als Quaderns de la Revista de Girona, Les campanes; un estudi que és tingut molt present en aquest estudi, però que no aprofundeix en el parc campaner de la ciutat. Per descomptat que Mn. Marquès, el Dr. Mirambell o Narcís-Jordi Aragó, amb d´altres historiadors de la ciutat han contribuït amb articles a la premsa al coneixement de les nostres campanes.

Que sonin les campanes! vol mostrar la realitat present de les campanes a la ciutat; per la qual cosa s´informa bàsicament dels tocs i campanars que encara avui són en plena activitat, i es prescindeix volgudament de referències gaire històriques o reculades, sobretot les anteriors a la fenomenal ensulsiada de 1936. L´objectiu és que el lector d´aquest estudi pugui situar-se avui mateix, per exemple, al passeig de la muralla, i que es pugui orientar il·lustradament contemplant campanars i escoltant campanes.

Pel que fa a la literatura, s´ha de dir que és nombrosa i extensa. Les campanes formen part de l´imaginari i del real de la ciutat. La literatura culta i la popular, les grans narracions i els petits poemes, les fabuloses llegendes i les concises cròniques se n´han ocupat en diverses ocasions. La nòmina d´escriptors que han tocat campanes és molt important. El resultat final és excel·lent i molt necessari de ser conegut pe tots els ciutadans i ciutadanes.­

FERER, Martí; CILAMITJANA, Jordi

Diari de Girona (29-10-2009)

 • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanes (història general i tòpics): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Diari de Girona (2009)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 36 Visitants: 35 Usuaris: 1 - francesc