Proposta de modificació dels tocs de festa de la Parròquia de la Santíssima Trinitat i Sant Josep de les Ventes (La Pobla de Vallbona)

La actual programació de tocs automàtics de la parròquia realitzada en 2009 es sens dubte una de les més completes de les programacions automàtiques, ja que no sols fa les típiques diferenciacions de diumenge, diari o festa, sinó que seguint el calendari litúrgic de l'Església diferència entre fira, fira major, festa, diumenge, solemnitat i solemnitat de precepte, a més de avisar als diversos actes litúrgics de la parròquia (laudes, exposició del Santíssim, rosaris...).

Ara bé els tocs de solemnitat, tant de precepte com no, tenen programat el vol de la campana major, acompanyant el repic de les altres. Les darreres setmanes aquests tocs s'han realitzat amb molta freqüència (quasi setmanal) a causa de la celebració de comunions, confirmacions i les solemnitats de l'Ascensió, Pentecosta, el Corpus, Sants Pere i Pau, entre moltes altres; que han suposat que la campana major voltejara tots aquests dies (tres vegades ver avisar a casa missa), un toc quasi excessiu que ha portat a plantejar aquesta reprogramació dels tocs, precisament per evitar aquest excés de toc i el desgast que causa tant a la campana com a les instal·lacions i al propi campanar.

Una solució podria passar per reservar aquesta campana per a les principals solemnitats del any marcades amb precepte (Sant Josep, Pasqua, Pentecosta, Corpus Christi, l'Assumpció, la Immaculada i Nadal) a més de les festes dels patrons i el titular (la Santíssima Trinitat, la Mare de Déu del Rosari i Sant Sebastià). També continuaria voltejant per anunciar l'exposició major del Santíssim i a les processons. Aquesta solució és la tradicional de llocs com la pròpia ciutat de València, però també altres municipis com ara Calles o Moixent. Així evitaríem el seu ús excessiu i les possibles queixes de veïns. Per a la resta de solemnitats (Santa Maria Mare de Déu, Epifania, l'Anunciació, Sant Vicent Ferrer, l'Ascensió, Sant Joan, Sants Pere i Pau, Sant Jaume, Tots Sants), per comunions i confirmacions i altres festes locals (Mare de Déu del Pilar, Sant Josep Obrer o Sant Antoni Abat) es tocarien la resta de campanes, deixant sense voltejar la major.

El toc de missa per aquestes solemnitats podria mantindre el actual esquema (repic de la campana mitjana i trancs amb la tercera i vol de la campana major), substituint la mitjana per el repic de la campana de Sant Josep fent trancs amb la major, mentre que la Trinitat seria la que voltejara en lloc de la major. Acabat aquest es pot optar dues opcions, un vol de les quatre campanes als tres tocs (del José Rafael a la Trinitat) o un únic vol al tercer toc. En el moment en que es refonguera la campana José Vicente podria incorporar-se a aquest toc, llevant del vol les dos campanes menudes i per tant voltejant aquesta, Sant Josep i la Trinitat.

ALEPUZ CHELET, Joan

(18-07-2012)

 • Parròquia de La Santíssima Trinitat i Sant Josep de Les Ventes - LA POBLA DE VALLBONA: Campanes, campaners i tocs
 • LA POBLA DE VALLBONA: Campanes, campaners i tocs
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 29 Visitants: 29 Usuaris: 0