Xàbia commemora el 400 aniversari com a vila en un acte institucional amb tots els alcaldes de la democràcia

Un concert de campanes va voler evocar la vila del segle XVII

L'Ajuntament de Xàbia va commemorar ahir el 400 aniversari de la concessió del títol de Vila, que va suposar la seua independència de la veïna ciutat de Dénia i l'inici de la marxa com a municipi autònom i amb govern propi. L'alcalde, José Chulvi, va presidir un acte institucional en el qual van participar tots els alcaldes que ha tingut Xàbia des de la democràcia: Enrique Bas, Jaime Sapena, Juan Moragues i Eduardo Monfort van acompanyar a Chulvi en la part central d'un escenari instal·lat en la plaça de l'Ajuntament, la part més antiga de la vila, i en què també va tenir un lloc destacat el Síndic de Greuges, José Cholbi.

Va ser la regidora de Cultura, Empar Bolufer, qui va introduir als assistents en els detalls d'un fet tan rellevant per a la història local, que atenia a les reivindicacions d'independència i que premiava el dinamisme i creixement d'un nucli de pobladors. “És per açò que avui devem sentir-nos orgullosos dels nostres avantpassats, de la nostra història i celebrar aquest esdeveniment com el moment en què al poble de Xàbia se li va reconèixer merescudament la majoria d'edat”.

Després, els portaveus de tots els grups municipals van llegir un fragment del títol oficial que el 2 de juliol de 1612 va signar el rei Felipe III. Com a tancament d'aquesta senzilla commemoració va prendre la paraula l'alcalde, José Chulvi, qui va recordar els fragments de la història local que s'han pogut recuperar de l'arxiu de Dénia i de la Casa de Medinaceli; com era la societat de llavors, què va generar els primers brots que reclamaven independència o els conflictes de terme que va comportar el procés. Chulvi va agrair la presència dels seus predecessors al front de l'Ajuntament, “quatre persones que formen part de la història recent d'aquest poble i que han contribuït al progrés i millora de Xàbia, així com a preparar-la per als reptes de futur”.

“Per sobre de diferències polítiques, sempre hi ha alguna cosa que ens unirà i és la nostra passió per Xàbia. Avui estem ací junts celebrant aquest aniversari i estic convençut que aquest camí és l'exemple i el camí perquè superem qualsevol adversitat”, va considerar l'alcalde.

Després de l'acte institucional, la plaça de Xàbia es va traslladar al segle XVII amb un peculiar concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València. Mentre a la part alta de l'església de Sant Bartolomé els campaners voltejaven o repicaven la Victòria, Sebastiana, Mariana o la Bertomeua des de la plaça es podia seguir els seus moviments gràcies a dues pantalles. A mes, el president del gremi, Francesc Llop, va ser explicant els tocs de àngelus, a missa, de clamoreig, domínica habitada, cor de primera classe, tancament dels muralles o vol de campanes que s'estaven tocant gràcies a sistemes de cordes i tocs manuals. Va ser un final emotiu para a commemoració del 400 aniversari que completarà les seues activitats a partir del mes d'octubre amb xarrades, exposicions i excursions.

Així mateix, el diumenge a la nit es va obrir el programa de celebracions amb un reeixit concert de l'orquestra del Conservatori de Música que va estrenar l'obra “El color de les marees” del compositor José Miguel Fayos Jordán, una peça que va ser acollida amb entusiasme pel nombrós públic assistent.

Ajuntament de Xàbia (04-07-2012)

  • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Xàbia (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0