L'Ajuntament de Xàbia convida a tots els ciutadans a que participen en la commemoració del 400 aniversari de la Vila

El diumenge hi haurà un concert i el dilluns se celebrarà l'acte institucional d'aniversari

L'Ajuntament de Xàbia ultima els preparatius per a la commemoració del 400 aniversari de concessió del titol de Vila, una fita històrica que se celebra dilluns que ve 2 de juliol. La regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha recordat que el programa de celebracions comença el diumenge, 1 de juliol amb un concert extraordinari de l'Orquestra del Conservatori de Xàbia en l'església de Sant Bartolomé a partir de les 22 hores en la qual s'interpretaran peces dedicades a Xàbia com Xabea, Ex Xabeam i la inèdita “El color de les marees”. Composta per José Miguel Fayos Jordán, aquesta obra tracta de reflectir les peculiaritats de Xàbia, tant geogràfiques com a culturals o del seu paisatge, ha explicat el compositor. Fayos ha detallat que els moviments plasmen el despertar de la badia, la riquesa dels fons marins i evoquen la llum de les pintures de Sorolla. La interpretació, a càrrec de més de 90 músics que han estudiat en el Conservatori Professional de Música de Xàbia, estarà dirigida pel famós director José Rafael Pascual Vilaplana i es gravarà com a memòria musical del 400 aniversari de Xàbia. Des del Conservatori han incidit que aquest concert és l'aportació d'un col·lectiu molt nombrós a Xàbia, el dels músics, tant a l'aniversari de la vila com a la memòria cultural local.

Mentre, l'acte institucional de la celebració serà el dilluns 2 de juliol, dia exacte de l'aniversari. Com ha explicat l'alcalde, José Chulvi, està previst que comence a partir de les 20’30 hores en la plaça de l'Ajuntament i en ell participaran tots els alcaldes de la democràcia, els portaveus de tots els partits i altres autoritats a les quals s'ha convidat, com el Conseller José Císcar.

Així mateix, el primer edil ha fet extensiva aquesta invitació perquè tots els ciutadans de Xàbia i de la comarca se sumeixen a aquesta celebració que és un motiu d'alegria i il·lusió per al poble.

Per a tancar els actes commemoratius, hi haurà un concert especial de campanes a càrrec del Gremi de Campaners des del campanar de Sant Bartolomé. Aquest concert recordarà els tocs que, en el segle XVII, eren la fórmula per a advertir als veïns de Xàbia del perill o alegria. Seran tocs de clam, volteig, d'ànimes o el toc que avisava del tancament de les muralles, entre uns altres.

El segon bloc d'activitats serà ja a la tardor, ja que es dedicaran al 400 aniversari les activitats culturals emmarcades en el 9 d’octubre, una setmana que els amants de la història han de marcar-se en les seues agendes. El dimecres 3 d'octubre hi haurà una conferència sobre cartografia històrica valenciana i el divendres 5 una interessant conferència de Miquel Almenara, qui presentarà el llibre “la “Visura de la Vall de Xàbia. Un recorregut per els terres de Xàbia al segle. XVII”. Es tracta d'una publicació que es basa en l'antiga documentació sobre bogues que va desencadenar la divisió de termes entre Xàbia i Dénia, un procés que va estar jalonat de conflictes de propietat (alguns encara vius com el de l'ermita de Benitzaina) i que va exigir la participació d'un grup d'observadors imparcials. Aquests van ser a examinar les bogues in situ, deixant constància d'aquestes “visures” o inspeccions que són les que arreplega ara el llibre facsímil que s'editarà enguany, un document ric i curiós que reflecteix la toponímia de l'època en valencià antic i fa una radiografia dels terrenys, bogues i elements arquitectònics com els molins d'aigua que existien en la Vall de Xàbia del segle XVII.

Com a activitats complementàries a aquesta publicació, l'arqueòleg municipal, Joaquím Bolufer guiarà una excursió fixada per al diumenge 7 d'octubre en la qual es recorreran aquests paisatges des d'una perspectiva històrica .

El programa d'actes ho tancarà el dissabte 20 d'octubre altre recorregut guiat, aquesta vegada urbà i en fosquejar, per a recordar la Vila de Xàbia de l'època moderna (segles XVI i XVII) de la mà de l'arquitecte i investigador Pep Ivars.

Ajuntament de Xàbia (28-06-2012)

  • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Xàbia (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0