CAMPANERS D'ALAQUÀS - Tocs i vols per a la festa de les Creus de Maig

Tocs i vols per a la festa de les Creus de Maig


Ja arribat maig, i com de costum, el primer dissabte d'aquest mes es celebra la festivitat de les Creus de Maig o de la Invenció de la Santa Creu (a pesar de que la commemoració siga el dia 2.

En la societat tradicional aquesta festa tenia molta importància, ja que posava el punt i final de l'horari d'hivern, fent començar el d'estiu. Degut a aquest canvi horari, molts tocs i vols també canviaven d'hora. Era el cas a Alaquàs del toc de l'alba fet a les 5:30 del matí en l'horari d'hivern i a les 4:30 en el d'estiu. Com aquest, hi havien molts altres que canviaven.

Com ja va sent costum, els Campaners d'Alaquàs tocarem aquest dia a la parròquia de la Santa Creu, en la qual aquesta festa és molt celebrada. Ací vos deixem amb l'horari dels tocs i vols d'eixe dia.

Dissabte 5 de maig

12:00
Toc de l'Àngelus i vol de tres parades. Entre la primera i la segona es faràn unes "desfetes" amb la campana de la Santa Creu, el "tiple", per senyalar que és la seua festa.
19:00, 19:15 i 19:30
Toc de l'Ave Maria i tres tocs repicats a la missa major. Durant aquesta es farà un vol a "tranc" al cant del glòria, un vol amb la "grossa" a "l'Alçar a Déu" i un vol general al finalitzar.
Només finalitzar la missa eixirà la processó pel recorregut del terme parroquial.
Durant la processó: Es farà un vol de tres parades: Vol a tranc a l'eixida de la imatge de la Creu, desfetes amb la campana de la dreta (la Santa Creu) al pas de la processó per la dreta del temple, vol a la vista de la processó des del campanar (quan vaja pel Castell), i per últim vol general a l'entrada de la processó, durant el qual es deixaràn caure les campanes frenant-les (a l'estil de l'Horta).
A l'acabar tot
Toc d'Ànimes.
CAMPANERS D'ALAQUÀS
Colla de Campaners d'Alaquàs (01-05-2012)
 • ALAQUÀS: Campanas, campaneros y toques
 • CAMPANERS D'ALAQUÀS (ALAQUÀS) : Toques y otras actividades
 • Toques manuales de campanas: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d'Alaquàs (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF