TORT, Joan - Els governs català i estatal desencallen, després de tres anys, els fons per a la restauració del campanar gòtic de la Seu Vella de Lleida

Els governs català i estatal desencallen, després de tres anys, els fons per a la restauració del campanar gòtic de la Seu Vella de Lleida

La inversió serà d'un milió d'euros i obligarà a tapar la torre, del segle XV, amb una bastida

El Campanar de la Seu Vella - Autor: El PUNT
El Campanar de la Seu Vella - Autor: El PUNT

El campanar gòtic de la Seu Vella de Lleida es restaurarà entre aquest any i el proper, i així es podran solucionar les patologies que pateix la pedra sorrenca que cobreixen la torre i evitar els petits despreniments que s'han registrat en els darrers anys.

El projecte està redactat pel Departament de Cultura des de fa anys i una negociació política va permetre incloure en els pressupostos estatals del 2009 un partida d'un milió d'euros per a l'execució. No obstant, fins ara no s'han desbloquejat els fons. El Ministeri de Cultura va publicar dilluns al BOE la posada a licitació, i la previsió és que l'obra pugui començar a la tardor i acabar en un termini de deu mesos.

Diverses fonts consultades van confirmar que la bona predisposició dels dos governs han permès desencallar el projecte després de dos anys sense obres al conjunt monumental més important de Lleida.

L'obra implicarà que el campanar gòtic, construït el segle XV, estigui tapat per una bastida durant tota l'execució, però la torre podria ser visitable igualment perquè la restauració afectarà, sobretot, la part exterior. Per això l'obra serà simbòlica i singular, ja que afectarà un dels elements més importants del conjunt i perquè durant gairebé un any estarà amagat de la tradicional silueta urbana de Lleida.

Josep Tort, director del Consorci del Turó de la Seu Vella, que gestiona el conjunt monumental, explicava que “ara l'objectiu és aprofitar les obres com un actiu, més que un impediment”. Per tant, ja estudien donar difusió de les possibles troballes, aprofundir en el coneixement i estudi del campanar, organitzar-hi visites i, fins i tot, buscar patrocinadors que puguin finançar noves fases d'obres per tal de recuperar el conjunt de campanes, les plataformes interiors per fer-les visitables i restaurar aspectes ornamentals que queden fora del projecte de recuperació de la torre gòtica.

La inversió estatal a la Seu Vella té pendent una segona partida de 400.000 euros per restaurar la Porta dels Apòstols, també gòtica i la més important del temple. El ministeri i el departament negocien també per desbloquejar-ne el finançament.

TORT, Joan

el punt avui (18-04-2012)

 • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanas, campaneros y toques
 • LLEIDA: Campanas, campaneros y toques
 • Restauración de campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © el punt avui (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualización: 07-12-2022
  Convertir a PDF